Razmišlja li Vlada ipak o potpunom izlasku iz vlasništva u Petrokemiji?

Autor: Marija Brnić , 12. travanj 2023. u 22:00
Tema prodaje državnih dionica uslijedit će očito nakon što se turski vlasnik 'utabori' u Kutini/N. Ćutuk/PIXSELL

Centar za restrukturiranje i prodaju traži procjenu vrijednosti svojih dionica u kutinskoj tvrtki.

U samom finišu pregovora koji su se posljednjih tjedana odvijali između Ministarstva gospodarstva i Ine, PPD-a i turske grupacije Yildirim o uvjetima potrebnima za realizaciju njihove kupoprodaje većinskog vlasničkog udjela u Petrokemiji, Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) raspisao je javni natječaj za procjenu vrijednosti svojih dionica koje ima u kutinskoj tvrtki.

S obzirom da su iz Vladinih redova jasno dali do znanja da se u ovom trenutku nema prodaje dionica koje ima država, što izravno preko CERP-a, što preko Janafa, Plinacroa i Fonda za financiranje razgradnje NEK, ta informacija otvara pitanje razmišlja li se ipak o potpunom prepuštanju Petrokemije novom vlasniku.

Nova procjena, nova cijena
Nije tajna da su turski investitori od samog početka iskazivanja interesa za Petrokemiju, a to traje više od dvije godine, oko bacili na cjelokupan vlasnički udjel. Pored PPD-a i Ine i njihovih 54,5 posto, država posjeduje gotovo sav preostali dio, odnosno mali dioničari imaju tek 0,31% dionica.

Za svoj paket od 17,9% dionica CERP je ponudu Yildirima imao na stolu još potkraj 2021., ali zbog pravila koja mu određuje zakon, prodaju nije mogao realizirati bez postupka javnog natječaja. A za njega bio je potreban elaborat s procjenom vrijednosti Petrokemije, kojim se utvrđuje početna cijena za CERP-ov vlasnički udjel.

Taj postupak pokrenut je i obavljen prije godinu dana, a obavljale su ga zajednički dvije konzultantske kuće BDO i Agram brokeri, odabrane na natječaju za taj posao. Postavljena je, smatralo se, visoka cijena za prvi krug prodaje CERP-ovih dionica (305,4 milijuna kuna) i nije zaprimljena ponuda Yildirima. Već tada najavljeno je da će se raditi nova procjena i utvrditi nova cijena, a taj postupak tek je, dakle, nedavno pokrenut.

To, međutim, ne znači i da će automatski uslijediti raspisivanje natječaja za prodaju dionica, uvjeravaju nas u neslužbenom razgovoru u CERP-u. Kao vlasnik nastoje utvrditi novo stanje i procjenu vrijednosti svog kapitala, a odluku o eventualnom pokretanju takvog postupka donosi Upravno vijeće CERP-a, u kojemu su redom resorni ministri. Situacija je nešto jednostavnija kad su u pitanju Janaf, Plinacro i Fond za financiranje razgradnje NEK, koji odluke o svojim udjelima donose temeljem vlastite procjene.

U konkretnom slučaju, njihova ulaganja u stjecanje udjela u Petrokemiji bila su u vrijednosti 10 kuna po dionici, te svaka prodaja iznad te cijene ekonomski je isplativa. No, iako se neslužbeno čuje da je taj trojac sklon odmah prihvatiti cijenu koju su dobili Ina i PPD (navodno 55 milijuna eura), prodaja će i u njihovu slučaju još neko vrijeme biti na čekanju.

Skloni prodaji
U Vladinim redovima ima zagovornika prodaje Petrokemije. Tvrtka zahtijeva ulaganja, radi osiguranja tekućeg poslovanja i ispunjavanja tehničkih uvjeta za nastavak proizvodnje, a pri tom je prioritetno investirati u modernizaciju kako bi se ishodile okolišne dozvole.

Država, smatraju naši sugovornici, nema mogućnosti daljnjeg upumpavanja novca. S druge strane, Yildirim će preuzeti obveze iz sporazuma kojeg su zaključili Ina i PPD i dovršiti ulaganja 600 milijuna kuna do 2028. i bit će zainteresiran za apsolutnu kontrolu.

Taj sporazum će se, kako se doznaje, potpisati početkom idućeg tjedna. Točnije, najprije aneks iz 2018. koji će potpisati CERP s Inom i PPD-om, kojim se država pobrinula za eliminaciju sporova od oko 300 milijuna kuna, a potom svi oni s Yildirimom zaključuju prijenos takvog ugovora. Tema prodaje državnih dionica uslijedit će očito nakon što se turski vlasnik “utabori” u Kutini i pokaže da misli ozbiljno.

Komentirajte prvi

New Report

Close