Ravnatelj HALMED-a: U Hrvatskoj prijavljene 22 smrti nakon cijepljenja

Autor: Poslovni.hr , 16. travanj 2021. u 09:26
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Na pitanje je li, kao stručnjak, skloniji vektorskim ili cjepivima na bazi RNA, Tomić je rekao da treba odvojiti regulatorni postupak od nabave cjepiva.

Siniša Tomić, ravnatelj Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode, govorio je za HRT o prijavljenim nuspojavama cijepljenja u Hrvatskoj.

Podsjetimo, u Hrvatsku su jučer stigle prve doze cjepiva Johnson & Johnson, ali u distribuciju se još ne ide jer se čeka ocjena Europske agencije za lijekove (EMA). Naime, u Americi su se nakon primjene oko sedam milijuna doza tog cjepiva kod nekoliko žena pojavili krvni ugrušci. Zbog toga je SAD privremeno obustavio cijepljenje tim cjepivom, a moguće nuspojave istražuje i EMA.

“EMA bi odluku o tom cjepivu trebala donijeti sljedeći tjedan, najvjerojatnije u utorak ili četvrtak, kada zasjeda povjerenstvo za farmakovigilanciju”, rekao je Tomić

“Sukladno dosadašnjoj ocjeni, to je cjepivo koje ima odobrenje EMA-e, gdje je omjer koristi i rizika pozitivan, te vjerujemo da će se ono moći primjenjivati uz eventualno ažuriranje informacija”, dodao je šef HALMED-a.

Tomić je iznio i najnovije brojke prijavljenih mogućih nuspojava cjepiva.

“Što se tiče smrtnih slučajeva, prijavljena su 22, za njih 10 zatražena je dodatna dokumentacija koja se dodatno istražuje, 7 ih je odbačeno kao potpuno nepovezane, a za 5 nije vjerojatna povezanost s cjepivom”, rekao je Tomić.

Na pitanje je li, kao stručnjak, skloniji vektorskim ili cjepivima na bazi RNA, Tomić je rekao da treba odvojiti regulatorni postupak od nabave cjepiva. Regulatorni dio, rekao je, ocjenjuje kvalitetu, sigurnost i djelotvornost.

“Sva cjepiva dobivena su biotehnološkim postupkom, sva su prošla rigoroznu procjenu EMA-e, nakon dobivanja odobrenja ona prolaze intenzivni monitoring i praćenje i kroz transparentan sustav upravljanja rizikom. Treba se oslanjati na informacije o lijeku koji je odobren od regulatora”, rekao je.

Komentirajte prvi

New Report

Close