Rata kredita od 400 eura u mjesec dana pala za 52 kune

Autor: Poslovni.hr , 08. veljača 2017. u 09:45
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Analitičari RBA uočavaju da je krajem prošlog tjedna kuna dostigla najveću vrijednost od srpnja 2013. iako bi, po povijesnim kretanjima, bilo logičnije da je tečaj bio bliži brojci 7,60, a ne 7,40.

Tko je ovih dana mijenjao eure, dobio je za njih približno 1,5 posto manje kuna nego što bi dobio na samom početku godine. Velika ponuda deviza srušila je na deviznom tržištu tečaj eura prema kuni na 7,42, što je zbog velike ponude turističkih eura primjerenije cijeni koja se ostvaruje tijekom ljetnih mjeseci.

Kako piše Večernji list, analitičari RBA uočavaju da je krajem prošlog tjedna kuna dostigla najveću vrijednost od srpnja 2013. iako bi, po povijesnim kretanjima, bilo logičnije da je tečaj bio bliži brojci 7,60, a ne 7,40.

Teško do zarade

Današnji je srednji tečaj eura 7,43 kune. Građanima koji vraćaju kredite uz eursku klauzulu jučer je, na primjer, rata kredita od 400 eura bila 52 kune niža nego što je bila na početku godine. Bude li ponuda eura i dalje visoka, tečaj bi se tim tempom mogao vratiti na 7,20, koliko je posljednji put bio u ljeto 2010. godine, što bi opet podgrijavalo priče o uništavanju izvoza i svim problemima koji dolaze s jakom kunom. Teško je dobiti precizno objašnjenje što se ovih dana zapravo događa na deviznom tržištu.

Više o temi pročitajte ovdje.

Komentirajte prvi

New Report

Close