Raste potražnja za radnicima, ovo su najtraženija zanimanja u Hrvatskoj

Autor: Poslovni.hr/Hina , 03. studeni 2023. u 10:55
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Indeks slobodnih radnih mjesta OVI za listopad porastao je za 3,6 posto na godišnjoj razini, što je treći uzastopni mjesec rasta indeksa, objavio je u petak Ekonomski institut, Zagreb (EIZ), iz kojeg ističu da je rast potražnje za radom u prvih deset mjeseci ove godine iznosio 4,2 posto.

U objavi na internetskoj stranici EIZ-a navodi se da je i prema desezoniranim podacima OVI indeks porastao treći mjesec zaredom.

“Nakon 3,2 posto u kolovozu i 5,1 posto u rujnu, u listopadu je indeks porastao za dodatnih 0,8 posto u odnosu na prethodni mjesec ili kumulativno za 9,1 posto u tri mjeseca. S obzirom na ovako dobar početak posljednjeg ovogodišnjeg tromjesečja, možemo očekivati da će cijela 2023. godina završiti u plusu, to jest s i dalje snažnom potražnjom na tržištu rada”, ocjenjuju EIZ-ovi analitičari.

U odnosu na listopad prošle godine, zanimanja prodavača, učitelja, kuhara i konobara ostala su među najtraženijim, ali su skladištari “istisnuli” knjigovođe i zauzeli poziciju petog najtraženijeg zanimanja.

Liječnici i stomatolozi s najvećim rastom na ljestvici najtraženijih zanimanja

Najveći pad na rang ljestvici najtraženijih zanimanja ponovo su imali programeri, s 11. na 27. mjesto, a najveći rast liječnici i stomatolozi, koji su s 22. mjesta godinu dana ranije skočili na 13. najtraženije zanimanje u listopadu 2023.

Najveći doprinos stopi rasta oglasa dali su oglasi za skladištare, vozače i servisere, dok su najveći negativan doprinos imali učitelji, programeri i prodavači, izvijestili su iz EIZ-a.

U razdoblju od godinu dana udio oglasa u kojima se tražila srednja kvalifikacija povećao se za 3,3 postotna boda, na 41,6 posto, dok se istovremeno udio oglasa s visokom kvalifikacijom smanjio za 3,8 postotnih bodova, na 44,8 posto.

Većina oglasa nudila je zaposlenje kroz ugovor na neodređeno vrijeme, njih 51,2 posto, što je povećanje od 5,1 postotnih bodova u odnosu na listopad prošle godine.

Istočna Hrvatska s rastom broja oglasa za 11 posto

Dvije su jadranske regije u listopadu zabilježile smanjenje broja oglasa na godišnjoj razini, a istočna Hrvatska ostvarila je najveću stopu rasta od 11 posto.

Pritom, najveći doprinos rastu broja oglasa u istočnoj Hrvatskoj imali su oglasi za liječnike i stomatologe, teleoperatere i kuhare, dok su najveći negativan doprinos oglasima u jadranskoj Hrvatskoj dali oglasi za učitelje, prodavače i medicinske sestre.

Samo su se dva zanimanja našla u top pet najtraženijih zanimanja u sve četiri regije, i to zanimanja prodavača i učitelja. Kuhari i skladištari bili su među najtraženijim zanimanjima u tri regije, a konobari i liječnici u dvije od četiri regije, primjećuju EIZ-ovi analitičari.

OVI – Online Vacancy Indeks, mjesečni je indeks online oglasa slobodnih radnih mjesta razvijen na Ekonomskom institutu u suradnji s portalom MojPosao, a svrha mu je pružanje pravovremenih informacija o trenutnom stanju potražnje za radom.

OVI indeks izrađuje se jednostavnim prebrojavanjem broja jedinstvenih novih oglasa čiji rokovi prijave završavaju u mjesecu za koji se indeks izračunava. S obzirom na to da se uzimaju oglasi objavljeni putem samo jednog portala, broj oglasa izražava se kao indeks (bazna godina je 2020.).

Komentirajte prvi

New Report

Close