Rast u lipnju godišnju industriju ‘podebljao’ tek za 0,4%

Autor: Jadranka Dozan , 31. srpanj 2018. u 22:01
Lipanjska proizvodnja lijekova za trećinu veća nego u istom lanjskom mjesecu/G. Kovačić/PIXSELL

Najbolje rezultate postigli energetika i netrajni proizvodi široke potrošnje.

Nakon što se u međugodišnjim usporedbama obujma industrijske proizvodnje u prvih pet mjeseci samo veljača pokazala jačom u odnosu na prošlu godinu, podaci državnih statističara za lipanj napokon ponovno sugeriraju porast u odnosu na isti mjesec lani.

Proizvodnja u lipnju, naime, bila je 3,1 posto veća nego lani. No, time se ovogodišnji rezultat podigao na samo +0,4 posto, jer još na kraju svibnja nije ni bilo rasta.  Najveći lipanjski porast na godišnjoj razini zabilježen je u proizvodnji energije (12 posto), netrajnih proizvoda za široku potrošnju proizvedeno je 3,6 posto više, a intermedijarnih proizvoda 1,5 posto. Proizvodnja kapitalnih proizvoda porasla je skromnih 0,7 posto odražavajući i dalje spor oporavak investicija, dok je kod trajnih proizvoda za široku potrošnju obujam manji za nepunih osam posto. 

Slabi rezultati industrijske proizvodnje u proteklih se pola godine dijelom pripisuju padu potražnje za domaćim proizvodima s glavnih nam izvoznih tržišta, ali neizostavno se u komentarima upozorava i na problem nerestrukturiranosti pojedinih velikih sustava, što se najočitije pokazuje u problemima Uljanika i 3. maja, kao i Petrokemije. Tako je npr. proizvodnja brodova (tzv. ostala prijevozna sredstva) i u lipnju bila petinu slabija nego lani. Dvoznamenkast pad u lipnju je bio i u proizvodnji kože, namještaja, električne opreme.

Nasuprot tome, u proizvodnji motornih vozila i prikolica lipanjska je proizvodnja veća za trećinu, lijekova i drugih farmaceutskih proizvoda proizvedeno je 30 posto više nego u lanjskom lipnju, struje za četvrtinu više, metala za petinu. Unatoč ukupno solidnom lipnju, veoma skroman polugodišnji rezultat za analitičare je potvrda očekivanja da će rast industrije drugu godinu zaredom usporiti, što je u prvom redu pitanje konkurentnosti. 

Komentirajte prvi

New Report

Close