Rast PDV-a srozat će kvalitetu hotelske ponude

Autor: Marija Crnjak , 08. studeni 2016. u 16:40
Udar na kvalitetu/Goran Stanzl/PIXSELL

Hotelijeri traže da se stopa PDV na ugostiteljske usluge zadrži na 13 posto, bar dok se ne utvrde dugoročne posljedice.

Hotelijeri traže da se stopa PDV na ugostiteljske usluge zadrži na 13 posto, bar dok se ne utvrde dugoročne posljedice koje bi povećanje na 25 posto moglo imati na turizam i gospodarstvo, istaknuli su u ponedjeljak na konferenciji za novinare Udruge poslodavaca u hotelijerstvu  (UPUHH).

"Ovom mjerom direktno idemo na najkvalitetniji dio turizma za koji smatramo da ima najveći potencijal rasta", kazao je predsjednik udruge Ronald Korotaj, dodavši da će rast PDV-a najviše naštetiti kvalitetnom turizmu, pa bi nam gosti opet mogli dolaziti punih prtljažnika hrane. Naglasio je da se viša stopa PDV-a ne može ugraditi u cijene jer tržište ne bi podnijelo povećanje aranžmana veće od jedan posto, što je stopa inflacije na razini EU. "Ako, međutim, cijenu usluge zadržavamo na istoj razini, ali je veća količina PDV-a u toj cijeni, smanjuje se naš investicijski potencijal", kaže Korotaj.

Hotelijeri traže da se promjena PDV-a u turizmu gleda dugoročno, a ne samo na razdoblje od jedne godine. Okrugli stol održali su pak u Cehu ugostitelja Hrvatske obrtničke komore, gdje je stavove Ministarstva turizma iznijela pomoćnica ministra Božica Lapić. Lapić je istaknula da su potrebne mjere koje neće ugrožavati turistički sektor, već potencirati ulaganja te rast kvalitete i zapošljavanja. Istaknula je da rezultati pokazuju kako se uvođenje snižene stope PDV-a za ugostiteljsku djelatnost višestruko isplatilo, s više od 9 milijardi eura prihoda te rast investicija od 36 posto od 2013. godine (4,3 milijarde kuna novih ulaganja u turizam).

Ulaganja bi tom dinamikom trebala dosegnuti 7 milijardi kuna u  2019. godini. Rast zapošljavanja u 2015. godini je bio 18%, a ove bi godine mogao biti veći od 20%. Lapić upozorava da bi se provedbom porezne reforme izravno smanjila konkurentnost hrvatskog turizma, ugrozili započeti investicijski projekti te planirani prihodi, jer su cijene za 2017. formirane i ugovori sa stranim partnerima potpisani. Ugostitelji pak ističu da nisu dizali cijene 10 godina, iako su istodobno promjene nabavnih cijena rasle od 25 do 100 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close