Rast domaćeg gospodarstva brži u odnosu na prosjek u EU, objavljeni najnoviji podaci

Autor: Poslovni.hr/Hina , 28. studeni 2023. u 11:31
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Gospodarstvo eurozone je, pak, u trećem tromjesečju palo za 0,1 posto na kvartalnoj, a poraslo za 0,1 posto na godišnjoj razini.

Zahvaljujući rastu potrošnje i investicija, hrvatsko gospodarstvo poraslo je i u trećem tromjesečju ove godine, već 11. kvartal zaredom, i to za 2,8 posto na godišnjoj razini, brže nego u prethodnom kvartalu.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je utorak prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u trećem tromjesečju realno porastao 2,8 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

To je brži rast nego u drugom ovogodišnjem tromjesečju, kada je BDP porastao 2,6 posto. To je već 11. kvartal zaredom kako gospodarstvo raste.

Rast potrošnje i investicija

Prema podacima DZS-a, potrošnja kućanstava, što je najveća sastavnica BDP-a, porasla je u trećem kvartalu za 3 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije, brže u odnosu na 2,1-postotni rast u prethodnom tromjesečju.

Bruto investicije u fiksni kapital porasle su, pak, za 6,1 posto na godišnjoj razini, znatno brže nego u prethodnom kvartalu, kada je rast iznosio 4,2 posto.

Porasla je i državna potrošnja, za 2,1 posto, nakon što je u prethodnom tromjesečju ojačala 6,8 posto.

S druge strane, izvoz roba i usluga pao je u trećem tromjesečju za 8,5 posto na godišnjoj razini, znatno više u odnosu na 0,7-postotni pad u prethodnom kvartalu.

Pritom je izvoz roba pao za 20,4, a usluga za 0,5 posto.

Uvoz roba i usluga smanjen je, pak, za 12,1 posto, znatno više nego u prethodnom kvartalu, kada je skliznuo za 1,6 posto.

Pritom je uvoz roba smanjen za 14,8, dok je uvoz usluga porastao za 5,9 posto.

Rast brži od prosjeka EU-a

Prema sezonski prilagođenim podacima DZS-a, gospodarstvo je u trećem tromjesečju poraslo 3 posto na godišnjoj razini, a 0,3 posto na kvartalnoj razini.

Tako je rast domaćeg gospodarstva brži u odnosu na prosjek u EU.

Eurostat je nedavno objavio da je u proteklom tromjesečju gospodarstvo EU-a, prema sezonski prilagođenim podacima, stagniralo u odnosu na prethodni kvartal, dok je na godišnjoj razini poraslo za 0,1 posto.

Gospodarstvo eurozone je, pak, u trećem tromjesečju palo za 0,1 posto na kvartalnoj, a poraslo za 0,1 posto na godišnjoj razini.

Komentirajte prvi

New Report

Close