Rasprostranjenost važna kod odabira

Autor: Josipa Ban / VLM , 14. listopad 2012. u 13:18
Ilustracija

Veća rasprostranjenost poslovnica banke i bankomata podrazumijeva veću dostupnost proizvoda banke diljem zemlje.

Mreža poslovnica i bankomata važan je kanal kojim banka klijentima nudi svoje proizvode i usluge. Poslovnice omogućuju osoban pristup klijentima te dostupnost svih bankarskih usluga na jednom mjestu dok bankomati omogućuju poslovanje s bankom izvan poslovnica i njihovog uobičajenog radnog vremena. Prema tome, veća rasprostranjenost poslovnica i bankomata podrazumijeva veću dostupnost proizvoda banke diljem zemlje. Andrej Kopilaš, direktor Upravljanja distribucijskim kanalima i kvalitetom Hypo Alpe-Adria banke, ističe važnost njihove dostupnoste. Navodi nedavno istraživanje koje pokazuje da klijenti kod odabira banke kao jednu od najvažnijih karakteristika ističu upravo dostupnost bankomata i poslovnica.

Tržišni udjeli
Zagrebačka banka drži najveći tržišni udio u Hrvatskoj po veličini bankomatske mreže koja broji preko 858 bankomata. Iako je najveći broj bankomata u gradu Zagrebu i Zagrebačkoj županiji, dobra je rasprostranjenost bankomata i u ostalim regijama Hrvatske, odgovaraju. Tako se oko 30 posto ukupnog broja bankomata nalazi u županijama na obali, Istra, Kvarner, Dalmacija, s ciljem zadovoljavanja potreba turista te velikog broja domaćih korisnika koji tijekom godine odmaraju uz obalu. Ističu, kako se danas više od 85 posto transakcija obavlja putem direktnih kanala kao što su e-zaba, m-zaba, bankomati, EFT POS i ostali elektronski kanali poslovanja. 

Blizina klijenata
Posluju preko 132 poslovnice, od kojih je jedna inozemna i nalazi se u Frankfurtu. Najveći broj poslovnica nalazi se u Zagrebu, njih 36, 35 ih se nalazi u Dalmaciji i Slavoniji, u Kvarneru i Istri 13, dok Središnja Hrvatska broji više od 30 poslovnica. S udjelom od 14,9 posto Erste&Steirmarkische banka druga je po banka u Hrvatskoj po rasprostranjenosti bankomata. Ova banka trenutačno broji 611 bankomata i 133 poslovnica po cijeloj Hrvatskoj.  Najveći broj bankomata (329) smješten je u priobalju, a njih 282 u kontinentalnom dijelu Hrvatske od čega je najveći broj u Primorsko-goranskoj županiji – 148, Slavoniji – 145, te gradu Zagrebu i Zagrebačkoj županiji – 134. Iz Erste banke ističu da su u posljednjih godinu dana povećali broj instaliranih bankomata za 10 posto, a do kraja godine planiraju priširiti mrežu za dodatnih deset novih lokacija.Najviše poslovnica Erste banke nalazi se u Zagrebu (više od dvadeset). Navode kako su tradicionalno najzastupljeniji u Rijeci, s više od deset poslovnica, i širem riječkom području te Istri, zatim u Splitu s pet poslovnica, Bjelovaru i njegovoj okolici te Slavoniji. Preko 600 bankomata broji i Privredna banka  Zagreb s nešto više poslovnica od Erste banke, točnije oko 200. “Rasprostranjenost poslovnica od velikog je značaja za banku jer želimo biti što bliže klijentima. Dostupnost poslovnica te optimalno radno vrijeme omogućava kvalitetu usluge poslovanja, a time i povećanje zadovoljstva naših klijenata”, ističu iz PBZ-a. S obzirom na podjelu poslovnica i ispostava PBZ-a na pet regija, regija Istra-Lika, Rijeka broji njihov najveći broj, 48. Slijedi regija Zagreb s 44 poslovnice i ispostave, Dalmacija s 40, Središnja Hrvatska s 39 te Slavonija s 27. Od gradova najveći broj poslovnica nalazi se u Zagrebu (36), pa u Splitu (9),  Rijeci 8 te u Osijeku 5.Svojim bankomatima PBZ pokriva preko 200 gradova u Hrvatskoj. Preko 350 njih nalazi se u kontinentalnoj Hrvatskoj, a u morskom preko 250. Ističu kako su troškovi otvaranja i održavanja bankomatske mreže vrlo visoki. “Financijski gledano oni u manjim mjestima manje su isplativi ali to nam nije uvijek presudan faktor, već omogućavanje osnovnog transakcijskog servisa našim klijentima”, navode. Raiffeisen banka u Hrvatskoj je prisutna u 37 gradova u kojima ima 72 poslovnice. RBA bankomatsku mrežu pak, čini 527 bankomata.

Andrej Kopilaš, direktor Upravljanja distribucijskim kanalima i kvalitetom Hypo Alpe-Adria banke, ističe kako poseban naglasak banka stavlja na razvoj kanala distribucije, a posebice na razvoj novih poslovnica i bankomata. Trenutačno imaju 74 poslovnice i 255 bankomata na oko 320 lokacija.Kopilaš ističe kako isplativost bankomata ovisi o broju obavljenih transakcija, dok je njihova cijena nekoliko tisuća eura kojoj se još dodaju troškovi instaliranja i uređenja same lokacije. “Unatoč recesiji i izazovima koji prate tržište posljednjih nekoliko godina uspjeli smo, u šest godina koliko poslujemo u Hrvatskoj, uspješno ostvariti ambiciju širenja poslovanja iz Dalmacije po cijeloj Hrvatskoj”, odgovaraju iz SG-Splitske banke. Danas posluju u 118 poslovnica te imaju 244 bankomata. Splitska banka najviše poslovnica ima u glavnom gradu, 25, te u Splitu, ukupno 22. Najviše bankomata pak nalazi se na području Splita, preko 60 te na području Zagerba s preko 40.OTP banka posluje u mreži sa 97 poslovnica i 222 bankomata. Ističu kako su proteklih godina investirali znatne iznose u obnovu i razvoj poslovne mreže. “Samo u 2011. banka je investirala oko 15 milijuna kuna u razvoj mreže, dok je u ovoj godini plan ulaganja oko 14 milijuna kuna”, navode te dodaju kako još dodatnih 20 milijuna kuna planiraju uložiti u informacijsko-tehnološke investicije. Najviše poslovnica banke nalazi se u Istri, njih 26, slijedi Dubrovnik i južna Dalmacija s 20 pa sjeverozapadna Hrvatska i sjeverna Dalmacija s po 19 poslovnica. Od većih gradova najviše ih je u Zadru (12), te u Puli i Zagrebu, po 8.

Nove poslovnice
Bankomata je najviše u sjevernoj Dalmaciji (64), Istri (50), u Dubrovniku i južnoj Dalmaciji (41) te u sjeverozapadnoj Hrvatskoj (37). Iz OTP-a ističu kako su bankomati u manjim mjestima najčešće neisplativi, no da je isplativnost u odnosu s pružanjem potpune usluge klijentima, manje važna. Poslovnu mrežu Hrvatske poštanske banke (HPB) čini 57 poslovnica i 316 bankomata. Međutim, s obzirom na suradnji s Hrvatskom poštom HPB ima jednu od najvećih distirbucijskih mreža u Hrvatskoj koja uključuje više od 1100 poštanskih ureda  u kojima su građanima dostupni svi uobičajeni bankarski proizvodi i usluge. Iz banke ističu kako su u posljednje dvije godine otvorili devet novih poslovnica, a do kraja 2012. planiraju otvoriti još četiri, u Čakovcu, Sisku, Šibeniku te u Zagrebu. U Zagrebu i Zagrebačkoj županiji banka ima 11 poslovnica, u Splitskoj-dalmatinskoj županiji 10, a u Osječko-baranjskoj 7. Najviše bankomata pak banka ima u Zagrebu (68), slijedi Split (18), Rijeka (11), a najmanje ih je u Osijeku (8).

Tekst je objavljen u prilogu Poslovnog dnevnika 'Investicije po mjeri'.

Komentirajte prvi

New Report

Close