Dilema za Pivce: Ostati uz ESOP ili zaraditi 40-ak milijuna eura

Autor: Jadranka Dozan , 01. listopad 2019. u 09:57
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Na dan skupštine ESOP-a prosječna cijena nešto više od 10.000 dionica na burzi bila je nešto ispod 1000 kuna.

Udjelničari tvrtke Kraš ESOP na izvanrednoj su skupštini tog društva odlučili da s Mesnom industrijom Braća Pivac, koja je prije tri tjedna objavila namjeru da ide u dobrovoljnu javnu ponudu za preuzimanje,   neće sklopiti Sporazum o zajedničkom djelovanju.

Kao osnovni razlog za tu jednoglasno donesenu odluku u ESOP tvrtki naveli su financijske razloge. Točnije, nemogućnost Kraš-ESOP-a da, u slučaju zajedničkog djelovanja s Pivcima, osigura održivu financijsku konstrukciju za sudjelovanje u provedbi preuzimanja. U priopćenju su istaknuli da je na skupštini ponovljen stav svih članova Kraš-ESOP-a o primarnom i jedinom cilju osnivanja i postojanja te tvrtke, a to je, kažu, očuvanje sudjelovanja radnika-dioničara u vlasničkoj strukturi Kraša, čime se štite radna mjesta i materijalna prava radnika te potiče socijalni dijalog i motivacija radnika.

Što znači odluka ESOP-ovaca? Tehnički i najneposrednije, za MI Pivac to implicira da u svojoj ponudi treba osigurati bankovnu garanciju za sve dionice koje ne drži on sam, tj. za nešto manje od 70 posto dionica, a ne za 50-ak posto koliko bi trebalo u slučaju zajedničkog djelovanja. S druge strane, predmet skupštine ESOP-ovaca uopće nije bilo pitanje raspolaganja imovinom društva, tj. dionicama Kraša (18,45%).  Taj blok do daljnjega ostaje imovina ESOP tvrtke. Do kada, ne zna se.  Ni razni scenariji raspleta koji se razvijaju u investicijskoj zajednici zasad nemaju pouzdana i čvrsta uporišta, već su rezultat logičkih križaljki i pretpostavki tko bi s kim mogao zaigrati (ako već nije) i postići dogovor.

Pitanje je, dakle, tko će kome prodati svoj paket dionica i hoće li konačan obračun uslijediti uskoro ili će prije toga u Krašu neko vrijeme koegzistirati postojeći blokovi. Neki financijaši smatraju da u tom slučaju ne treba isključiti ni novog, trećeg igrača. Kako bilo, jučerašnje trgovanje na burzi zaključeno je četiri posto nižom cijenom, s tim da je prosječna cijena protrgovanih nešto više od 10.000 dionica bila neznatno ispod 1000 kuna. Nakon što se u protekla tri tjedna (od 5. rujna do kraja prošlog tjedna) zavrtjelo 360 milijuna kuna prometa Krašem, pri čemu je predmetom kupoprodaja bilo 434.438 dionica (što predstavlja 29% ukupnog broja izdanih), ciparska tvrtka srpskog poduzetnika Nebojše Šaranovića stekla je 20-ak posto udjela.

Točnije, zaključno sa srijedom osvojio je 18,4% dionica, čime je u njegovim rukama završilo 70 posto dionica u burzovnom prometu. S obzirom na volumene i promet, prosječna cijena dionice u ta tri tjedna bila je 827 kuna, a oko te razine vrti se i tromjesečni ponderirani prosjek. Sve su procjene da MI Braća Pivac u javnoj ponudi nema namjeru nadmetati se cijenom sa Šaranovićem. U opciji da s ESOP-om ostanu u neformalnom savezništvu, imaju natpolovičnu kontrolu i nije im pretjerano važno koliko će dionica otkupiti u javnoj ponudi.

Taj scenarij podrazumijevao bi da će do daljnjega živjeti s "kamenom u cipeli" s obzirom na paket dionica koji je u burzovnom pohodu osvojio Šaranović. Imajući u vidu da je Šaranović već dosad u tu operaciju uložio oko 250 milijuna kuna, neki burzovni "kibici" skloniji su teoriji prema kojoj bi mu na kraju Pivci prodali svoj paket za više od pola milijarde kuna, čime bi zaradili 40-ak milijuna eura. Dio zagovornika te teorije ide i korak dalje, ističući kako možda nije slučajno da je prilikom dokapitalizacije prošle zime Pivac prešao kontrolni manjinski udjel, dok ga je istodobno ESOP izgubio.

Nasuprot tome, dio burzovnih igrača reći će da je moguća i obrnuta situacija: da Šaranović u nemogućnosti da zaokruži priču većim paketom ponudi dionice Pivcima, kojima bi prosječna ulazna time poskupjela, ali bi u cjelini ostala prihvatljiva, osobito uz pretpostavku rasta profitabilnosti Kraša. U tom slučaju polazi se od pretpostavke da trenutne valuacije u nekom horizontu ne bi bile i maksimum. Na toj tezi inzistiraju mahom burzovni ulagači koji se pozivaju na primjer ovogodišnjeg preuzimanja Bambija, vodećeg konditora u Srbiji, od strane Coca-Cola HBC. 

 Međutim, pritom valja imati na umu i da protekla tri tjedna na burzi nisu bez traga na sentimentu vlasnika poslovnih udjela ESOP-ovaca. Statutom te tvrtke je za eventualnu prodaju imovine (dionica Kraša) predviđena jako velika većina glasova, ali u slučaju značajnijih zahtjeva za iskupima poslovnih udjela to bi moglo doći na red. Jer, ESOP tvrtka već ima određenu razinu duga (krajem 2018. oko 40 milijuna kuna). Kao što je u prijedlogu za sklapanje Sporazuma o zajedničkom djelovanju bilo predviđeno da se Pivac pobrine za financiranje provedbe ponude za preuzimanje (a da se potom dio koji bi se rasporedio ESOP-u u smislu financiranja regulira posebnim ugovorom) savez tih dviju strana očito bi opet zahtijevao podršku Pivaca. 

Komentari (3)
Pogledajte sve

FA pokazuje taj iznos (napiši prihode u zadnjih 5 godina), Pivac preuzima, pa daje premiju 430. Ovo što se događalo nema veze s poslovanjem, uostalom vidjet ćemo vrlo skoro koja je tržišna cijena

@zorzi

zorzi 8.6.2018 23:21 (komentar na Kraš i “otvaranje vrata tvrtki Pivac za veći udjel…”) reče:

” 200 kn /dionici je max. Prihodi padaju, dobit bijedna i namještena ”

ahh novinarke…vrlo skoro cijena će pasti na 400-500 kn jer će ovaj prestat kupovati. Prvo ide Pivčeva ponuda. Onda će Šaro, Marica&co nakon što prođe 1 g. opet kupovat, uz manji ponder nego kod ovog ludila.

New Report

Close