“Karamarku bih odmah dao otkaz”

Autor: Ana Blašković, Božica Babić, Suzana Varošanec , 30. svibanj 2016. u 13:27
Radnici Končar Elektro-industrije prosvjedovali su nedavno zbog skidanja njihove tvrtke s popisa onih od posebnog značaja za RH/P. Macek/PIXSELL

Država neko vrijeme može i bez Vlade, ali što s arbitražom Ina-Mol, švicarskim frankom te plaćama u javnom sektoru?.

Kulminacija političke neizvjesnosti izravno nanosi štetu gospodarstvu, složni su poduzetnici, ekonomisti i analitičari. Neizvjesnost političke blokade prijeti rastom kamatnih stopa zbog veće premije rizika, srozavanjem u očima kreditora i zaustavljanjem reformi uz otežavanje već teškog okruženja poduzetnika. S dozom sarkazma ekonomist Željko Lovrinčević ilustrira da je za ekonomiju bitnija situacija u Siriju i ISIL nego tko stoluje u Banskim dvorima.

 

Burilović

Stabilizacija Vlade je manje zlo od izbora jer bi oni paralizirali zemlju u sljedećih šest mjeseci.

Kretanja određuju niske cijene nafte, sigurnosna renta, cijena kapitala i turistička sezona, drugim riječima, vanjski faktori bez utjecaja Vlade.  "Sklop pozitivnih kretanja u inozemstvu ide nam u prilog. I skorašnje brojke o BDP-u pokazat će da ekonomija sasvim dobro funkcionira i bez Vlade", kaže. "Rast koji imamo među najnižima je u Europi pa se logično postavlja pitanje koliki bi bio da imamo Vladu koja radi svoj posao?", ističe Lovrinčević. Trenutnu kulminaciju političke krize naziva svojevrsnim ulaskom u fazu društvene eutanazije.  "Društvo se polako počinje raspadati, to je proces koji traje neko vrijeme i sad je došao do vrhunca. Izgubili su se kriteriji, od uspješnosti, djelovanja javnog sektora do urušavanja svih vrijednosti pa je i politika došla do faze redikuloznog, to je samo simptom društvene eutanazije", kaže. I dok po njemu još neko vrijeme možemo na autopilotu, situacija ima ograničeni rok trajanja.

 

Lovrinčević

Rast koji imamo među najnižima je u Europi pa se postavlja pitanje koliki bi bio da imamo Vladu koja radi svoj posao?

"Problem su sudska rješenja koja se broje u milijardama kuna: arbitraže Ine I Mola i švicarskog franka, a tu je rasplet sa sindikatima oko plaća u javnom sektoru", kaže. Ekonomist Damir Novotny najveću opasnost vidi u zaustavljanju reformi. "Glavni rizik je u tome da Vlada ne bude dosljedna u reformama. Bojim se da će se zaustaviti proces fiskalne konsolidacije, koji je počeo zahvaljujući pritiscima EK. Da bi se reforme ostvarile, potrebno je donijeti nekoliko desetaka propisa koji se sada ne mogu donijeti", smatra. Zbog toga prijeti opasnost od pogoršanja rejtinga, barem kad su posrijedi njegove prognoze, koje će prvi već u srpnju revidirati Standard&Poor's.

"Politička neizvjesnost odrazit će se na usporavanje korištenja EU novca, posebno oko sedam milijardi eura iz programa 'Kohezija i konkurentnost'", kaže. Upozorava da se uz neotvaranje novih, zaustavlja zaključivanje već otvorenih natječaja. U situaciji kad se politika bavi sama sobom Novotny se boji rasta kamata, što bi Hrvatsku značilo da ćemo putem Grčke. "Mi nismo tako daleko od grčkog scenarija, posebno me plaši kad čujem kvazirješenja da se direktno kreditiraju kućanstva", kaže Novotny. Smatra da još nije kasno za konsolidaciju, posebno "blagu uštedu od tri-četiri milijarde kuna".  

 

Ćorić

Prošla Vlada odradila je mandat vrlo loše, a sada šizofrena situacija ilustrira nezrelost elita.

Šizofrena situacija 
Suvlasnik Gale, bjelovarske tvrtke koja proizvodi jaja, Jakov Ćorić oštro komentira politička zbivanja. "Prošla Vlada odradila je svoj mandat vrlo loše, a ovo sada je šizofrena situacija koja ilustrira potpunu neodgovornost i nezrelost političkih elita", kaže Ćorić. Osobno, ističe, nikako ne može prihvatiti postupke političara koji nikako da shvate da Hrvatska, odnosno ukupna gospodarska situacija, stabilnost i potrebe stanovništva, moraju biti iznad njihovih osobnih interesa.

 

Novotny

Neizvjesnost će utjecati na usporavanje korištenja novca EU, posebno oko 7 mlrd. eura iz programa 'Kohezija i konkurentnost'

"Bez investicija nema pomaka u gospodarstvu, iscrpili smo domaće resurse, a inozemni kapital traži političku stabilnost, uređene odnose i povrat ulaganja. No, toga kod nas, na žalost, nema", iznosi Ćorić. Upravo se vratio iz Češke, gdje je u regiji Plzen s grupom gospodarstvenika iz županije razgovarao o suradnji. U Pleznu je nezaposlenih samo 3,5 posto, na razini Češke ih je 4,6 posto, dok je u Hrvatskoj 18 posto, a u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji čak 25 posto, i to nakon ovogodišnjeg brojnijeg zapošljavanja sezonaca. Nije siguran, dodaje, bi li novi izbori išta promijenili nabolje. "Na žalost, našim političarima ustrajno nedostaje odgovornosti, mudrosti i međusobnog razumijevanja," zaključuje.   

Iznevjerena očekivanja
Profesor Fakulteta političkih znanosti Luka Brkić podsjeća na to da se bez politike ne može ništa napraviti. "Zato rejting agencije imaju odjele za analizu političkog okruženja, prije svega efikasnosti institucija, uključujući i političku. Vjerujem da će situacija sigurno utjecati na rejting jer je politička situacija neodvojiva od razvojnog potencijala zemlje", kaže. "Ovo je velika politička blokada zemlje, puno više od funkcioniranja koalicijske vlasti koja je folklor u svakoj zemlji. Možete imati ne znam kakve resurse, ali bez političke stabilnosti nema ništa od razvojnog potencijala", ističe Brkić.  S time se slaže i čelnik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović.

 

Brkić

Možete imati resurse, no bez političke stabilnosti nema razvojnog potencijala.

"Naravno da je politička stabilnost preduvjet gospodarskom rastu i razvoju. HGK je zainteresiran da se kriza riješi što prije i da Vlada nastavi sa započetim reformama", kaže. Prema njegovu mišljenju, stabilizacija Vlade manje je zlo od izbora jer bi oni paralizirali zemlju u idućih šest mjeseci. "Novi izbori ne odgovaraju nikome, uključujući i gospodarstvo. Treba lopticu spuštati na zemlju", zaključuje šef HGK. Poduzetnik Saša Cvetojević upozorava pak na opasnost rasta cijene novca. "Ova kriza negativno može utjecati na percepciju kreditora i rejting zemlje. Već pola postotnog boda veća kamatna stopa znači milijarde kuna više obveza za platiti", kaže. Napominje da poduzetnicima odgovaraju stabilnost i sigurnost.

 

Vidaković

Mi smo u potpunosti privatna kompanija, pa političko okruženje na nas nema ni pozitivnih ni negativnih učinaka.

"Od Vlade smo imali velika očekivanja, ali u posljednjih pet, šest mjeseci ne vidimo bitne pomake, već se uglavnom bave internim pitanjima. Ako tenzije postoje, bitno je da se čim prije riješe ili da idemo na nove izbore", kaže. Na opasku da ima mišljenja da bi novi izbori paralizirali zemlju na najmanje pola godine kaže da smo ionako u pat-poziciji. "Već smo u situaciji da je zemlja paralizirana. Možda bi najbolje rješenje bilo da se ide na nove izbore", zaključuje taj poduzetnik.

 

Cvetojević

Već smo u situaciji da je zemlja paralizirana. Možda bi najbolje rješenje bilo da se ide na nove izbore.

U privatnoj zavjetrini 
Marica Vidaković iz Kraša ističe da je, srećom, ta tvrtka u privatnom vlasništvu. "Kraš se, srećom, ne nalazi u situaciji kao neke druge tvrtke da je u državnom vlasništvu. Mi smo u potpunosti privatna kompanija, 100 posto orijentirana na tržište, pa političko okruženje na nas nema ni pozitivnih ni negativnih učinaka", kaže Vidaković.Problema zasad nemaju ni u Sancta Domenici, distributeru potrošačke elektronike. "U ovom trenutku ne mogu reći da smo imali problema. No, mi ovisimo o krajnjem potrošaču i nestabilnost je nešto što nikome ne odgovara. Činjenica je da ne prodajemo kruh i mlijeko, već robu koju ljudi planiraju. Ne znam kako će se ova situacija razviti, politički ne očekujem ništa ni od jedne strane, ali bitno je da se situacija smiri i da građani nisu uznemireni", zaključuje direktorica Sancta Domenice Vesna Ramljak. 

'Karamarku bih odmah dao otkaz'

Vlasnik Orbica zauzima se za prijevremene izbore
Hrvatski gospodarstvenici, kao i kompanije koje se bore u otvorenoj tržišnoj utakmici, te zapošljavaju i plaćaju poreze, ne bi smjeli postati zarobljenicima ovako nefunkcionalne Vlade, smatra Branko Roglić, jedan od najvećih hrvatskih poduzetnika. Vlasnik Orbica, distributerske tvrtke koja s blizu 5000 zaposlenika koja ove godine kani ostvariti više od milijardu i 700 milijuna eura prihoda, smatra da bi prema biračima najpoštenije rješenje bili prijevremeni izbori. U tom čvrstom uvjerenju, kaže, nije usamljen. Tvrdi da su istoga mišljenja i ostali poduzetnici s kojima je razgovorao ovih dana. Ističe da bi prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko, zbog afere "Konzultantica", svoje domoljubljene najbolje pokazao trenutačnom ostavkom. "Riječ je o klasičnom primjeru sukoba interesa. To mislim i ja, kao i, podcrtavam, mnogi poduzetnici. Naime, kad bi supruga direktora bilo kojeg mojeg poduzeća imala ugovor s konkurencijom mog poduzeća, odmah bi taj direktor dobio otkaz, iako iz iskustva moram reći da je u privatnom biznisu takva afera  praktički nezamisliva", kaže Roglić. Afera koja trese Vladu prelijeva se, smatra, na poslovanje kompanija stvarajući negativnu poslovnu i društvenu klimu. "Zbog rejtinga, ali i ukupnog razvoja te boljih poslovnih rezultata, potrebna je poticajna klima, a do nje će doći samo  reformama. Interes poslovne zajednice sastoji se u napretku cijelog gospodarstva i države, no kako su reforme izostale, i Vlada na tom planu nije napravila ništa, to znači da moramo izabrati novu Vladu. Cijenim premijera Oreškovića, no aferom prvog potpredsjednika Vlada dovedena je u kriznu situaciju i bavi se sama sobom", navodi Roglić. Most je, ističe, odigrao važnu ulogu, u skladu s najavama i očekivanjima velika broja ljudi, no Vlada koja uopće ne funkcionira pokazuje se kao kočničar reformi i napretka. Reforme su nužne,  ponavlja Roglić.

Komentari (15)
Pogledajte sve


…Niste prošleih 4 godine objavljivali tko Vas kara , tko nas je zadužio za 100 miliardi , tko je ostavio 325.000 blokiranih , 100.000 manje zaposlenih , 100.000 iseljenih , razne arbitraže INA MOL GAVRILOVIĆ…, 8 miliardi kostura u švic. ormaru…

Pa jasno da nisu kad je ovo glasilo KPJ.

Tko nam garantira da će doći pametniji u novim izborima

Mi nemao boljih . Oni su izvan Hrvatske

Ne da bih mu odmah dao otkaz nego mu nikad ne bi ni dao posao jer nema niti iskustvo niti reference! Lovac u mutnom.

Momentalni otkaz!

New Report

Close