Putujete li izvan zemlje i zapnete u karanteni troškove snose osiguravatelji i HZZO

Autor: Ana Blašković , 27. veljača 2020. u 22:00
EK je pokrila 75% avio troškova repatrijacije građana koji su bili izvan EU-a nakon proglašenja epidemije i 'odrađene' karantene/ REUTERS

Osoba bez police putnog osiguranja za nadoknadu troškova zakucat će na vrata Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Dok se pokušava ograničiti širenje koronavirusa, građani i tvrtke s oprezom dočekuju konkretne poteze.

Budući da bi se “na stolu” (u ekstremnom slučaju) mogle naći obvezne karantene i zabrana putovanja što je zasad ocijenjeno kontraproduktivnim, pitanje je tko bi snosio troškove? Ako osoba ima putno osiguranje, a trenutno se nalazi izvan Hrvatske i dogodi se proglašenje karantene u toj zemlji, odgovor je – osiguravateljna kuća, no samo ako to nije ranije bilo poznato.

“Ako osiguranika na nekoj destinaciji zateknu okolnosti na koje nije mogao utjecati, poput proglašenja pandemije, epidemije ili karantene u zemlji destinacije, eventualni troškovi liječenja ili hospitalizacije pokriveni su putnim osiguranjem ukoliko se postupa sukladno uvjetima osiguranja”, kažu nam u Wieneru.

U tom slučaju osiguranik bi morao kontaktirati putnu asistenciju, pri čemu nema razlike u destinacijama, odnosno putuje li unutar ili izvan EU. No, ako je karantena (pandemija, epidemija, zagađenje pa i prirodna katastrofa) bila poznata prije putovanja, osiguravatelj nije dužan nadoknaditi troškove. Osoba bez police putnog osiguranja za nadoknadu troškova zakucat će na vrata Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

“Osiguranici HZZO-a u drugim državama članicama EU imaju pravo na svu potrebnu neodgodivu zdravstvenu zaštitu pod istim uvjetima kao i osiguranici države boravka na teret HZZO-a. Što se tiče troškova karantene u državama članicama EU, ovisi kako je regulirano u sustavu osiguranja te države.

U svakom slučaju HZZO će biti obvezan refundirati sve troškove koje u državi boravka podmiri zdravstveno osiguranje te države sukladno svojim propisima jer se neupitno radi o neodgodivoj zdravstvenoj zaštiti”, priopćili su.

Iz Europske komisije ističu da na razini Europe ne postoji direktiva koja bi propisivala postupanje u slučaju epidemije, no postoji mehanizam koordinacije za razmjenu informacija, procjene potreba i osiguravanja usklađenog odgovora.

Komisija je dosad pokrila 75 posto avio troškova (u sklopu Mehanizma EU-a za civilnu zaštitu) repatrijacije europskih građana koji su bili izvan EU-a nakon proglašenja epidemije i “odrađene” karantene.

Konfuziju na terenu ilustrira upozorenje Hrvatske obrtničke komore koja od Nacionalnog kriznog stožera zatražila uputu što s vozačima koji su u zadnja dva tjedna bili u Italiji jer se dio tek mora javljati epidemiologu, dok je drugima naložena samoizolacija što ugrožava poslovanje prijevoznika.

Komentirajte prvi

New Report

Close