Prvi slučaj u Hrvatskoj: Sud okorjelom prekršitelju oduzeo ‘bijesni’ Audi

Autor: Poslovni.hr , 06. ožujak 2020. u 15:48
Ilustracija: Slavko Midzor/PIXSELL

Policija je sudu uputila prijedlog za oduzimanjem vozila.

Koprivnički Općinski sud u suradnji s policijom nastavio je s drakonskim provođenjem novog zakona o sigurnosti prometna na cestama, piše Podravski.hr.

Nakon niza visokih novčanih kazni u izricanju kojih su prednjačili u državi, danas je donijeta prva odluka o oduzimanju osobnog vozila nekom prekršitelju.

Bez automobila audi A6 3.0 TDI koprivničkih oznaka ostao je muškarac (47) iz okolice Koprivnice. Riječ je o okorjelom ponavljaču najtežih prekršaja kojeg brojne zatvorske, ali ni visoke novčane kazne nisu spriječile u činjenju prekršaja.

Na oduzimanje automobila kojim se koristio činjenjem prekršajima policija i sud odlučili su se nakon nedjelje kada je ponovno 47-godišnjak uhićen i osuđen s čak 36.000 kuna kazne. Vozio je pod utjecajem alkohola od 1,13 promila za vrijeme dok mu je vozačka dozvola ukinuta. Uz visoku kaznu dežurni mu je prekršajni sudac izrekao i 12 mjesečnu zabranu upravljanja.

– Okrivljeni je višestruki recidivist u činjenju prometnih prekršaja, te su mu iz istog razloga izrečene maksimalne propisane novčane kazne. S obzirom na priznanje djela, izraženo žaljenje i korektno držanje pred sudom, istome nije izrečena kazna zatvora. No, s obzirom na raniju osuđivanost uz maksimalno izrečene novčane kazne, istome je izrečena i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju od 12 mjeseci. Upućujemo i na činjenicu da će okrivljenome zbog počinjenih prekršaja, po sili zakona, biti evidentiran i odgovarajući broj negativnih bodova. Kod odlučivanja o vrsti i visini sankcija, uzete su u obzir sve okolnosti, kao i obiteljske prilike, odnosno zdravstveno stanje okrivljenikove supruge, što je okrivljeni potkrijepio odgovarajućom medicinskom dokumentacijom – objasnila nam je Marina Rengel Brlečić, glasnogovornica Općinskog suda, razloge izricanja rekordne kazne 47-godišnjaku.

Nakon toga policija je sudu uputila prijedlog za oduzimanjem vozila, a da je automobil oduzet, potvrdila nam je Dijana Žagar, glasnogovornica PU koprivničko-križevačke.

U subotu, 29. veljače, na Prekršajni odjel Općinskog suda u Koprivnici – Stalna služba Đurđevac doveden je 21 – godišnji vozač koji je u 1.50 sati, u Koprivnici upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 1,41 promil. Vozač je kažnjen novčanom kaznom od 9000 kuna i zabranom upravljanja motornim vozilima B kategorije šest mjeseci.

Oglasila se i koprivnička policija:

U petak, 6. ožujka, na Prekršajni odjel Općinskog suda u Koprivnici doveden je 47–godišnji vozač koji je u četvrtak, 5. ožujka, u 22.50 sati, u Koprivničkoj ulici u Koprivnici upravljao osobnim automobilom za koje je istekao rok važenja pokusnih pločica pod utjecajem alkohola od 1,22 promila, za vrijeme dok mu je vozačka dozvola rješenjem ukinuta i oduzeta zbog nakupljenog 31 negativnog prekršajnog boda i za vrijeme trajanja zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilima B kategorije.

Kako je vozaču u razdoblju od 1. kolovoza 2019. g. do 5. ožujka 2020. g. ovo treći prekršaja upravljanja motornim vozilom za vrijeme trajanja rečene zaštitne mjere, a već je dva puta pravomoćno kažnjen za istovrsni prekršaj, od vozača je privremeno oduzet osobni automobil kojim je upravljao te je o tome obaviješten Prekršajni odjel Općinskog suda u Koprivnici koji odlučuje o daljnjem postupku s oduzetim vozilom.


U žurnom prekršajnom postupku vozač je kažnjen novčanom kaznom u iznosu od 15.300 kuna i kaznom zatvora u trajanju od 30 dana te mu je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od devet mjeseci, i biti će predan u zatvor u Bjelovaru. Sud je odlučio da će se privremeno oduzeti osobni automobil vratiti vozaču po pravomoćnosti sudske presude.

Ističemo da je riječ o višestrukom recidivisti koje je u razdoblju od 1. siječnja 2018. do 4. ožujka 2020. u 11 navrata zatečen u činjenju 31 prometnog prekršaja.

Komentirajte prvi

New Report

Close