‘Bio je i nacionalni praznik, a posjećenost je bila 70% manja nego u istom razdoblju lani’

Autor: Sergej Novosel Vučković , 11. lipanj 2020. u 12:00
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL

Aplicirali smo za potpore za očuvanje radnih mjesta i dobili ih, zbog pada prihoda, koji je trenutačno 75 posto.

Vodeni park Aquae Vivae u Krapinskim Toplicama posluje pet godina i u tom je periodu postao jedna od najposjećenijih zagorskih destinacija, osobito u pogledu kupališnog turizma, kojim taj kraj i obiluje. O jubileju koji u ožujku nisu smjeli proslaviti, održivom turizmu, utjecaju koronavirusa na poslovanje, te na ponašanje i dolazak gostiju, govori direktorica Martina Crljen, koja ne krije i ponos što vodi kompleks izrastao na 300-godišnjoj tradiciji lječilišta.

Martina Crljen, direktorica Aquae Vivae u Krapinskim Toplicama kaže: “Prvi put na poslovnom putu osjećam da je država stala iza poduzetnika”

Vodeni park otvoren je ponovno krajem svibnja nakon više od dva mjeseca. Kako ste to dočekali?
U vremenu svakodnevne neizvjesnosti uzrokovane epidemijom, otvorenje smo dočekali kao svjetlost na kraju tunela. Raditi i primati goste bila nam je jedina želja, a omogućiti gostima korištenje vodenog parka Aquae Vivae i staviti na raspolaganje prostor za bezbrižno opuštanje bio nam je zadatak. Pripremili smo se prema uputama nadležnih službi, napravili reviziju naših protokola održavanja i dezinfekcije. Pripremili smo i dali gostima dezinfekcijska sredstva kako bi sami s ciljem vlastite sigurnosti dezinficirali površine koje koriste. Vjerujemo da je epidemija na odmaku, ali mnogima je ostao strah, osjećaj koji je teško kontrolirati i pobijediti, nastojimo razumjeti i djelovati što je moguće individualnije prema svakom posjetitelju.

Jeste li zadovoljni odazivom gostiju? Vrijeme je bilo dosta promjenjivo.
Nastavno na mnoge pozive, poruke, zaista opsežnu i stalnu komunikaciju s našim gostima, moram priznati da sam očekivala malo bolju posjećenost. Bio je i nacionalni praznik, a posjećenost je bila 70% manja nego u istom razdoblju lani. Vremenske prilike nam nisu išle u prilog, ali vodeni park Aquae Vivae je destinacija koja je svim sadržajima jednako dostupna posjetiteljima tijekom cijele godine, tako da nestabilnost vremena ne bi trebala značajno utjecati na posjećenost. Ipak, u ovom periodu sve je uzrokovalo značajan pad broja posjetitelja.

133

tisuće posjetitelja imao je vodeni park u Krapinskim Toplicama u 2019., u kojoj je tvrtka ostvarila dobit od 3,85 milijuna kuna

Peti rođendan kompleksa niste proslavili prvi dan proljeća jer su zbog pandemije sva javna okupljališta, tako i kupališta, morala biti zatvorena. Koliko je tvrtka Aquae Vivae dosad uložila u kompleks?
Višegodišnjom investicijom tvrtke Aquae Vivae d.d. od ukupno 155.000.000 kuna uz pomoć HBOR-a 20. ožujka 2015. svečano je otvoren vodeni park Aquae Vivae u Krapinskim Toplicama. Pet godina kasnije, 19. ožujak 2020. bio je prvi dan dvomjesečnog perioda prestanka poslovanja. U razgovorima sa zaposlenicima i suradnicima prije epidemije znala sam reći – svašta nam se može dogoditi, poslovno ili privatno, ali vodeni park će uvijek raditi, termomineralna voda izvire u Krapinskim Toplicama već stoljećima i uvijek je bilo onih koji je prepoznaju i žele koristiti, a mi smo samo pomoćnici, dolazimo i odlazimo. Nažalost, period od gotovo tri mjeseca u svemu nas je naučio nečem novom. Epidemija je sve zaustavila. Kao poduzetnica bila sam ugodno iznenađena odlukama Vlade. Prvi put na svom poslovnom putu osjetila sam da je država stala iza poduzetnika. Vlada je donijela odluke koje su u trenucima neizvjesnosti bile nezamjenjiva pomoć, a HBOR je u veoma kratkom vremenu donio odluku o moratoriju obveza. Takva djelovanja zasada su uvelike olakšala situaciju.

Koliko vam znači činjenica što vodite kompleks koji tradiciju lječilišta ima već više od 300 godina, a moderni kupališni turizam u Krapinskim Toplicama datira od 1939.?
Nema razloga da budem skromna, mogu reći da otvorenog srca i s ponosom radim svoj posao. Rođena sam ovdje, radim ovdje, moja obitelj živi u Krapinskim Toplicama, svakodnevno sam u kontaktu s ljudima koji znaju zašto biraju Krapinske, znaju što dobivaju korištenjem usluga vodenog parka i uvijek mogu stati iza svog posla. Težim izvrsnosti i svakog gosta doživljavam kao da je gost u mojoj kući gdje ga želim primiti što bolje i omogućiti da se osjeća što ugodnije. Tradiciju imam obvezu svakodnevno opravdati kvalitetom kako bismo je održavali i dalje gradili.

Zagorje, tj. Krapinsko-zagorska županija, hrvatska je specifičnost u pogledu broja termi, toplica, kupališta na malom prostoru. Sva imaju nešto za ponuditi gostima, privući ih i zadržati. Što Aquae Vivae izdvaja u odnosu na ostale, ističete da ste bazeni s 5 zvjezdica.
Vodeni park Aquae Vivae jedini je objekt termalnog kupališta u Hrvatskoj koji je od temelja u cijelosti izgrađen u ovom stoljeću i svoje bazene puni prirodnom izvorskom ljekovitom termomineralnom vodom. Ona je u svom izvorskom sastavu dostupna svakom posjetitelju. Standard kvalitete i čistoće vode čini vodeni park bazenima s 5 zvjezdica.


Ljekovitost i izvornost na 41° C

'Održivost našeg projekta i turističke usluge ogleda se u načinu korištenja termomineralne vode. Ona je u izvorskom sastavu dostupna svakom posjetitelju'.

Promovirate i održivi turizam, u čemu se to očituje?
Održivost našeg projekta i turističke usluge ogleda se u načinu korištenja termomineralne vode. Izvor, Pučka kupelj daje nam vodu temperature od 41° C koju koristimo za punjenje bazena, a otpadnu vodu koristimo za grijanje svih prostora. Investicija je zato bila znatno veća, ali njeni efekti su presudni za održivost i uspješnost u poslovanju.

Kakvi su rezultati kupališta bili lani i kakvim procjenjujete ovogodišnje s obzirom na zatvorenost dva mjeseca i epidemiološke mjere koje utječu i na dolazak gostiju?
U 2019. vodeni park Aquae Vivae posjetilo je 133.000 ljudi, a ostvarili smo dobit od 3.853.821 kune. Ova godina započela je drugačije, štrajkovi prosvjete uzrokovali su raniji povratak djece u školske klupe, zimski praznici su bili kraći za tjedan, što je djelovalo i na nas. Kasnije, početak epidemije u Italiji i zemljama našeg okruženja osjećao se u veljači. Ožujak skoro da i nismo radili, unatoč tome što do odluke Nacionalnog stožera civilne zaštite nismo zatvorili. U travnju nismo radili, a od otvorenja 20. svibnja do 1. lipnja imali smo svega 3000 posjetitelja. Što nam donosi vrijeme koje dolazi? Zasad gubitke, ali uz pomoć mjera vjerujem da ćemo izdržati, a da će protekom vremena gosti savladati strah i temeljem kvalitete usluge izabrati Aquae Vivae.

Dolaze li vam gosti tijekom cijele godine? Kad ih je najviše i koliki je udio stranih?
Vodeni park otvoren je cijele godine, a naši posjetitelji su najviše domaći gosti zato što našoj destinaciji nedostaje hotelskog smještaja većeg kapaciteta,te zato imamo najviše dnevnih posjetitelja iz Zagreba i okolice u dometu 100 kilometara od nas.

Koliko Aquae Vivae imaju zaposlenih? Tražili ste mjere potpore za očuvanje radnih mjesta zbog zatvorenosti i pada prihoda? Hoćete li ih i dalje koristiti? Hoće li biti još zapošljavanja ove godine?
Aplicirali smo za potpore za očuvanje radnih mjesta i dobili ih, zbog pada prihoda, koji je trenutačno 75 posto, mjere planiramo koristiti sve dok bude potreba, odnosno dok to bude moguće. Aquae Vivae d.d. danas ima 26 zaposlenih. Nova zapošljavanja u ovoj godini nismo planirali ni prije epidemije zato što nemamo nikakvih promjena u poslovnom procesu, ali jednako tako ne planiramo ni otpuštanja.

Komentirajte prvi

New Report

Close