Prvi korak ka cjepivu: U Klinici Fran Mihaljević izoliran virus Covid-19!

Autor: Poslovni.hr , 18. travanj 2020. u 20:36
Foto: Igor Kralj / Pixsell

Prvi je to korak za razvoj cjepiva, ali i brojna druga istraživanja i projekte.

U Klinici za infektivne bolesti “dr. Fran Mihaljević”, kako RTL doznaje, izolirali su virus COVID-19, odnosno uzgojili ga u laboratorijskim uvjetima. Inače, prvi je to korak za cjepivo, a našim stručnjacima vjetar u leđa za daljnja znanstvena istraživanja.

Ono što su uspjeli u svijetu – mogu i u Hrvatskoj. Izolirali su virus.

“Uzgojili smo virus u laboratorijskim uvjetima iz brisa pacijenta koji je bio pozitivan na SARS-COV-2”, kazala je biologinja u Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” Željka Mačak Šafranko.

Prvi je to korak za razvoj cjepiva, ali brojna druga istraživanja i projekte.

“Kao prvo je tu neka stvar da se cijeli virusni genom sekvencionira, da se vidi kakav je slijed nukleotida, da se vide razlike prema nekim drugim sojevima, da se napravi neka generalna karakteristika. Kako raste u kulturi, brže, sporije, kako jako se umnožava…”, objasnio je Ivan Christian Kurolt, biolog u Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”.

Komentari (2)
Pogledajte sve

što je istina? Nije covid19 gripa, da se tako lakonski može zaključiti…Gotovo je. Čak ni CJEPIVO nije izlaz, jer se svi cijepiti neće i poznato je da cjepivo neće imati isti učinak kod svih. NAJBITNIJE se zaboravlja ili previđa, svjesno, namjerno ili iz neznanja- COVID19, ostavlja TRAJNE POSLJEDICE na plućnim alveolama, ožiljke ka asvaltirani put – nakon što zaraženi uđe u stanje fibroze pluća a time i teške opstrukcije disanja. ZNAČI-PRAVO RJEŠENJE je LIJEK, koji će SPRIJEČITI U RANOJ FAZI POJAVE SIMPTOMA, DALJI RAZVOJ BOLESTI i prevenirati ulazak u STANJE FIBROZE i snažne plućne opstrukcijea istovremeno, ako se uđe u fibrozu da to teško stanje, može sanirati i spriječiti letalni/smrtni ishod. Lijek…..to je rješenje u pravom smislu<!–/data/user/0/com.samsung.android.app.notes/files/clipdata/clipdata_200420_084723_736.sdoc–>

Žalosno što neki kao pametni, uvijek kritiziraju. Ja sam siguran da imunološki radi da bi cjepivo već bili. Ali kud bi mi sa novcima… LAKŠE JE USPJEŠNO ZATVORITI I UNIŠTITI. Koja smo mi država,…?

Oko 500 laboratorija na svijetu je to već napravilo…

New Report

Close