Prvi korak Australaca ka gradnji kruzera u Rijeci

Autor: Marija Brnić , 15. ožujak 2020. u 11:45
Tanker Santiago, rađen za španjolskog naručitelja u Rijeci pa tegljen u Pulu, nedavno je vraćen 3. maju, ali s kupcima još uvijek nije dogovoren njegov dovršetak G. KovaČiĆ/PIX

MKM Yachts osnovan s minimalnim kapitalom od 20.000 kuna, a direktor je Saša Čokljat.

U sudskom registru objavljen je upis nove tvrtke na Trgovačkom sudu u Rijeci, MKM Yachts, čiji je osnivač tvrtka SGH LLC iz SAD-a. Iza nje, pak, stoji australski poduzetnik Glen Moroney, vlasnik velike grupacije Scenic u Hrvatskoj poznatoj po gradnji velikog polarnog kruzera u Uljaniku, a koji sada seriju od još pet takvih brodova najavljuje graditi u Rijeci.

Start za mjesec dana

Osnivanje tvrtke s minimalnim temeljnim kapitalom od 20 tisuća kuna, kojom će upravljati Saša Čokljat, prvi je korak u formaliziranju već načelno dogovorene suradnje za samostalnu gradnju kruzera na području riječkog brodogradilišta 3. maj. MKM Yachtsu bi 3. maj, kako je ispregovarano s njegovom Upravom i Vladom, trebao prepustiti u potkoncesiju dio svog prostora, a za luksuzne kruzere radit će trupove, dok će ostali dio realizirati MKM Yachts. Vlada je pristala pratiti Moroneyjeve projekte jamstvima, i to u odnosu 48 naspram 52 posto, a ona bi trebala biti osigurana hipotekom na kruzeru.

Budući da iz Rijeke najavljuju da bi već kroz mjesec dana mogli startati s rezanjem limova, za očekivati je da će potrebne odluke uskoro biti i na stolu u Vladi, koja je jučer, pak, odobrila odgodu plaćanja duga Agenciji za osiguranje radničkih tražbina za minimalne plaće koje su tijekom krize i blokade u 3. maju radnicima isplaćene za tri mjeseca u jesen 2018.

Nova odgoda za kolovoz 2021.

Ukupno je riječ o 10,6 milijuna kuna koje je 3. maju preostalo za povrat, a odobrena mu je odgoda dospijeća duga uz pripadajuće kamate do kraja kolovoza 2021. to je ujedno i rok do kojega vrijedi sporazum s vjerovnicima koji su prihvatili odgodu naplate 85 posto potraživanja, do kada i 3. maj ima osigurane poslove dovršetka tri gradnje koje jamstvima prati država.

Komentirajte prvi

New Report

Close