Izdane upute za jedan od najvažnijih sektora, evo tko će biti prvi na redu za cijepljenje

Autor: Marija Crnjak , 21. travanj 2021. u 07:18
Izdane upute za cijepljenje djelatnika u turističkom sektoru/ŽELJKO LUKUNIĆ/PIXSELL

Prioritet će na prvom mjestu imati oni koji ostvaruju veće kontakte prema gostima i oni koji zbog prirode posla ne mogu osigurati kvalitetnu socijalnu distancu.

Ministarstvo turizma izdalo je Upute za cijepljenje djelatnika u sektoru turizma, na temelju interesa iskazanog u anketi strukovnih udruga u turizmu.

Napominju da iskazivanje interesa za uvrštenje na listu prioriteta nikako ne utječe na već iskazani interes za cijepljenje putem obiteljskih liječnika ili portala cijepise.zdravlje.hr, te se ništa ne treba otkazivati do poziva na cijepljenje.

Prioritet će na prvom mjestu imati oni koji ostvaruju veće kontakte prema gostima i oni koji zbog prirode posla ne mogu osigurati kvalitetnu socijalnu distancu, poglavito u zatvorenom, ili su direktno u kontaktu s proizvodima koji idu gostu.

Slijede oni koji poslove mogu obavljati bez bliskog direktnog kontakta s gostima te ostvaruju povremene kontakte prema njima i mogu osigurati distancu. Vezano za sezonske radnike koji će se zapošljavati kasnije kao i za strance, sektor će biti obaviješten nakon dogovora sa HZJZ-om, kažu u Ministarstvu.

U planu je i da jedan od prioriteta budu iznajmljivači u obiteljskom smještaju, nakon što se dovrši cijepljenje zaposlenih u većim tvrtkama (za njih poželjno da bude u njihovim objektima), gdje su i veći rizici od zaraze.

Program cijepljenja iznajmljivača bit će objavljen nakon usuglašavanja načina prijave s HZJZ-om.

Komentirajte prvi

New Report

Close