Prve prijave stigle, riječ je o investicijama u sektoru turizma

Autor: Marija Brnić , 02. veljača 2014. u 22:00
Grčićevo povjerenstvo trebalo bi omogućiti lakše pokretanje velikih investicija/FOTOLIA

Norvežani se nadaju zelenom svjetlu za investiciju vrijednu 270 milijuna eura.

Kroz dva tjedna prvi put će se sastati Povjerenstvo za ocjenjivanje i praćenje strateških investicijskih projekata kojem je na čelu potpredsjednik Vlade Branko Grčić.

Ured za investicije Ministarstva gospodarstva, naime, zaprimilo je krajem prošlog tjedna prve prijave za stjecanje tog statusa, a kako nam je potvrđeno iz Ministarstva gospodarstva, riječ je o privatnim investicijama u sektoru turizma.Iako bi imena kandidata za status koji jamči ubrzanje realizacije projekta trebala biti objavljena nakon njihovog analiziranja, odnosno prihvaćanja ili odbijanja, jedan od investitora sam nam je potvrdio da je predao dokumente i kandidirao svoj projekt na listu strateških investicija.

Riječ je o norveškoj tvrtki "Prime Property Kroatia I AS" koja na otoku Hvaru, gdje je već kupila potrebno zemljište, planira investiciju vrijednu oko 270 milijuna eura. Izvršni direktor Jan Aasmoen ističe kako se već godinama pripremaju za realizaciju projekta luksuzne turističke destinacije na području Sućuraj, točnije Perna i Vinogradine. Tamo bi na oko 35 hektara površine ukorporirali luksuzne kapacitete u ljepotu lokacije i život lokalnog stanovništva. Kompleks kapaciteta tri tisuće gostiju bio bi pod upravljanjem jednog od vodećih svjetskih operatera Nikki Beach Hotelsa, koji bi kroz taj projekt prvi puta i ušao na hrvatsko tržište. Predviđa se da će ovaj projekt donijeti i najmanje 500 novih radnih mjesta.  

"Pozdravljam donošenje novih zakona o strateškim investicijama i o gradnji. Nadam se da će učinkovito pomoći u rješavanju ili barem ubrzati prostorno-pravna pitanja koja trenutačno usporavaju naš projekt, ali i druge strane investicije u Hrvatskoj", ističe Aasmoen, uvjeren da će Vlada prepoznati značaj ovog projekta za hrvatski turizam, ali i otok Hvar, te ga uvrstiti na listu strateških investicija.Povjerenstvo za strateške projekte očekuje, kako saznajemo, i kandidiranje velikog broja projekata koji će se financirati iz EU fondova, a kojima se može pružiti pomoć u realizaciji kroz zakon o strateškim investicijskim projektima. Lista tih projekata još se usuglašava kroz ministarstva i trebala bi biti spremna za ocjenu Povjerenstva.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Kakvih 500 radnih mjesta? To će biti čistaćice, konobari i drugo niže stručno osoblje kojim Hrvatska ne raspolaže te će se stoga trebati uvoziti radnici.

Gdje je usklađenost sa strategijom društva znanja?

New Report

Close