Prva tranša Paneuropskog fonda osigurava 200 mil. eura za SME

Autor: Poslovni dnevnik , 28. travanj 2021. u 22:00
Foto: ŽELJKO LUKUNIĆ/PIXSELL

Riječ je o fondu vrijednom 25 milijardi eura koji je grupa Europske investicijske banke.

Osiguravanjem 140 milijuna eura jamstava Europskog investicijskog fonda (EIF) domaćoj Erste banci, koji će omogućiti stvaranje portfelja od 200 milijuna eura za financiranje malih i srednjih tvrtki, u Hrvatskoj je odrađena prva transakcija iz Paneuropskog jamstvenog fonda (EJF).

Riječ je o fondu vrijednom 25 milijardi eura koji je grupa Europske investicijske banke, čiji je dio i EIF, uspostavila prošle godine za brži oporavak od pandemijske krize i osiguravanja nužne likvidnosti poduzetnicima.

U okviru prvog zaključenog dogovora u Hrvatskoj, jednoj od 21 članice koja sudjeluje u EJF-u, fond je doprinio sa 105 milijuna eura koji će omogućiti Erste banci i Erste&Steiermärkische S-Leasingu da malim i srednjim poduzetnicima omoguće kredite banke i leasing financiranje pod povoljnijim uvjetima što uključuje niže kamatne stope, dulji poček otplate i dospijeće te labavije kolateralne zahtjeve nego inače.

“Zajedno s drugim državama članicama EU-a, na samom početku neviđene krize prošle godine, odobrili smo jedinstveni skup mjera pomoći europskom gospodarstvu.

EJF osnovan unutar EIB Grupe, ključni je element ovog kriznog paketa mjera. Jamstva EJF-a predstavljaju jedinstvenu priliku za osiguravanje dodatnih financijskih sredstava malim i srednjim poduzećima kako bi im se pomoglo da premoste trenutnu krizu”, rekao je ministar financija Zdravko Marić.

Erste banka dosad je u suradnji s EIB-om i EIF-om plasirala 390 milijuna eura u gospodarstvo.

“Potpora malim i srednjim poduzetnicima, koji ujedno predstavljaju i važne generatore rasta i gospodarskog razvoja, jedna je od naših temeljnih strateških odrednica.

Uz pomoć ovog garancijskog instrumenta svojim ćemo klijentima pružiti podršku kroz kredite za likvidnost i investicijske kredite te im uz povoljnije uvjete omogućiti brzu i jednostavnu realizaciju mnogobrojnih uspješnih projekata u budućem razdoblju“, rekao je član Uprave Erstea Boris Centner.

Komentirajte prvi

New Report

Close