Protokol za putovanja po EU do kraja svibnja, turizmu daleko više proračunskog ‘kolača’

Autor: Marija Crnjak , 28. travanj 2020. u 07:48
Turizam predstavlja 10% BDP-a Europske unije i u njoj zapošljava gotovo 12 posto zaposlenika. Četvrta je izvozna kategorija/SHUTTERSTOCK

Bitno veći udjel turizma u proračunu EU odobrit će jer će, osim što ima velik udjel u BDP-u, imati važnu ulogu u oporavku gospodarstva.

S ciljem maksimalnog mogućeg otvaranja granica zbog turizma, na razini Europske unije najkasnije do kraja svibnja napravit će se zdravstveni sigurnosni protokol koji bi vrijedio za sve zemlje EU.

Turizam će imati i značajnu ulogu u proračunu EU do 2027., znatno veću nego je predviđeno prije krize Covida-19, jer, osim što ima velik udjel u BDP-u mnogih zemalja Unije, imat će veliku ulogu u oporavku gospodarstva svake zemlje.

To su najvažniji zaključci videokonferencije ministara država članica Unije zaduženih za sektor turizma održane u ponedjeljak u okviru predsjedanja Hrvatske Vijećem EU. Na sastanku koji je predvodio ministar Gari Cappelli sudjelovali su ministri i visoki dužnosnici iz svih članica EU, europski povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton, te glavni tajnik Svjetske turističke organizacije (UNWTO) Zurab Pololikashvili.

Fokus na domaće goste

Nije poznato hoće li ti protokoli značiti da će granice mogu prelaziti samo osobe za koje se dokaže da su razvili imunost na i koronavirus, što će se prepustiti epidemiolozima, otkrio je Cappelli.

“Donijeli smo zaključak da se napravi zajednički plan izlaska iz krize, da se na razini EU napravi protokol putovanja, zdravstveni sigurnosni dokument koji će vrijediti za prolaz u sve zemlje EU. Jasno se govorilo i o kratkoročnom fondu u kojem bi turizam trebao sudjelovati s 20 do 25 posto.

Naravno, u proračunu do 2027. u prvom paketu turizam nije imao istaknutu važnost no sad se situacija mijenja i jedinstven je stav da će on imati velik iskorak u tom proračunu. Ključan je za spašavanje nacionalnih ekonomija, Italija primjerice ima 12-13 posto utjecaja turizma na BDP, ali je 15% radnika zaposleno u turizmu. Španjolska, Portugal, Grčka imaju sličan problem, znači zemlje koje su jake i u drugim granama gospodarstva”, pojasnio je Cappelli.

Dodao je da će se, tamo gdje neće ići jedinstveni protokoli za koridore, napraviti i bilateralni dogovori, koje smo već započeli s nekim zemljama kao što su Češka i Njemačka, jer su mnogi zainteresirani za godišnji odmor u Hrvatskoj.

Ministar je potvrdio da se vrlo aktivno radi na razradi i provedbi projekta Cro-kartice, kako bi se promovirala putovanja domaćih putnika. Svaka zemlja Unije značajno će uložiti da turiste zadrži unutar granica, no putovanja u inozemstvo se neće ograničavati, već se sve radi s ciljem da se omogući siguran prelazak granica, služben je stav.

Čak 400 milijardi eura prihoda

Turizam predstavlja 10% BDP-a EU i zapošljava gotovo 12% zaposlenika. Četvrta je izvozna kategorija čija potrošnja generira više od 400 milijardi eura prihoda. Zbog toga važno je poticanje stvaranja zajedničkih rješenja za izlazak iz krize turističkog sektora uzrokovane pandemijom, ali i stvaranje programa za suzbijanje sličnih ugroza u budućnosti, istaknuto je na konferenciji.

Prije pojave koronavirusa, više od tri četvrtine putovanja izvan vlastite zemlje državljani EU ostvarivali u drugim zemljama članicama Unije, čak oko 94% ukupnih noćenja ostvarivalo se unutar EU.

Povjerenik Breton naglasio je kako bi hitne mjere i sredstva koje je EK stavila na raspolaganje trebale poduprijeti napore država članica da u kratkom i srednjoročnom razdoblju održe stabilnost.

Pozvao je članice da ih iskoriste u potpunosti i osiguraju mogućnosti koje nude za radnike koji su najviše pogođeni.

Komentirajte prvi

New Report

Close