Prosvjednici Vladi: Izdali ste nas!

Autor: Poslovni.hr/Hina , 11. listopad 2012. u 11:59
PXL

Nezadovoljni otkazivanjem kolektivnog ugovora i smanjenjem prava, prosvjetari i dio medicinara, njih oko pet tisuća, odlučili su izaći na ulicu.

Nekoliko tisuća članova Matice hrvatskih sindikata okupilo se danas na zagrebačkom Trgu Francuske Republike gdje je započeo prosvjed Matice protiv Vladine politike štednje i otkazivanja Temeljnog kolektivnog ugovora za javne službe.

>>> Milanović sindikatima: Galama nas neće izvući iz krize

Matica hrvatskih sindikata organizirala je prosvjed nakon što je Vlada otkazala Temeljni kolektivni ugovor (TKU) za javne službe te pozvala sindikate javnih službi na pregovore o novom TKU-u.

Vlada je otkazala TKU nakon što četiri sindikata Matice – tri sindikata prosvjete i znanosti i sindikat medicinskih sestara – nisu pristali na njezin prijedlog izmjena sa smanjenjem materijalnih prava u zamjenu za očuvanje plaća.

Sindikati osnovnih i srednjih škola, visokog obrazovanja i znanosti te medicinskih sestara nisu se htjeli odreći regresa i božićnica i pristati na smanjenje jubilarnih nagrada, dnevnica i naknade za prijevoz bez da se Vlada obveže da će im sve to naknadno isplatiti, nakon što Hrvatska izađe iz krize.

Prosvjedujemo protiv ukidanja socijalne države, ekonomske politike koja zatvara radna mjesta, smanjenja cijene rada i pogrešne politike strogih mjera štednje koja nemilice udara po obrazovanju i zdravstvu, rekao je okupljenima predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić. Dodao je da je prosvjed usmjeren protiv razbijanja sindikata novim zakonom o reprezentativnosti koji, po njegovim riječima, otežava kolektivne pregovore te protiv tretiranja socijalnih partnera kao socijalnih neprijatelja.

"Osuđujemo izdaju socijalne demokracije i socijalne pravde", rekao je Ribić posebno prozvavši SDP, koji je, kako je rekao, izdao temeljna načela socijaldemokracije. Okupljenima su se obratili i čelnici drugih sindikata Matice koji također zamjeraju Vladi socijalnu neosjetljivost i slabljenje javnog sektora. Smatraju da je Vlada u pregovorima o TKU sindikatima ponudila uvjete koje nisu mogli prihvatiti, a potom na sindikalnom referendumu zastrašivala članove sindikata.

Nismo mogli prihvatiti to da se odričemo svega bez prava na povrat prava nakon završetka krize, istaknuli su sindikalci. Prosvjed prati živopisan dekor koji su načinili prosvjednici svojim žutim prslucima, kapama u bojama hrvatske zastave te transparentima kojima ismijavaju članove Vlade.

Okupljanje prosvjednika pratila je zvučna kulisa s popularnim hitovima 'Laži me', 'Uzalud vam trud svirači', 'Prljava laž', 'Laže selo, lažu ljudi', 'Vrijeme je da se krene' itd. Usporedno s emitiranjem tih pjesama na prosvjedu su puštane izjave članova Vlade o tome da neće biti smanjivana prava te da će prosvjetari biti prvi kod povećanja plaća.

Skup se nastavlja prosvjednom povorkom Ilicom do Trga bana Jelačića, gdje je postavljena pozornica s razglasom i video zidom. Prema planu, dio prosvjednika otići će pred sjedište Vlade na Trg svetog Marka, a ostali će ostali na Jelačićevu trgu i na video zidu pratili događanja na Trgu svetog Marka.

Komentirajte prvi

New Report

Close