Prosječni porez na dohodak pada između dva i četiri posto

Autor: Ana Blašković , 03. studeni 2014. u 22:00
Ivica Urban, Institut za javne financije/ Ž. Bašić/PIXSELL

Osvrt IJF-a o mini poreznoj reformi.

Podignu li zastupnici ruke za Vladin prijedlog mini porezne reforme, porez na dohodak i dalje će ostati progresivan porez uz nešto nižu prosječnu poreznu stopu, stoji u aktualnom osvrtu Ivice Urbana i Slavka Bezeredija s Instituta za javne financije.

Trenutačno građani s prosječnim dohotkom od 5250 kuna plaćaju pet posto dohotka da bi podmirili porez i prirez državi, odnosno 20 posto ako zarađuju mjesečno 13.200 kuna. Za obveznike s još višim dohocima prosječna porezna stopa po računici IJF-a približava se stopi 44,8 posto. Predloženim promjenama, odnosno podizanjem osobnog odbitka s 2200 na 2600 kuna i proširenjem poreznih razreda, prosječna stopa poreza smanjuje se za sve građane.

Onima s dohotkom između 3500 i 12.500 kuna stopa se smanjuje za dva postotna boda, ponajprije kao posljedica većeg neoporezivog dijela plaće. Građanima čiji je dohodak između 12.500 i 30.000 kuna prosječna porezna stopa na dohodak pada za četiri boda i rezultat je većeg osobnog odbitka i proširenja poreznog razreda na koji se plaća 25 posto poreza. Ukidanje najviše stope od 40 posto, koje zasad nije u planu, dovelo bi do efektivno "flat" sustava poreza na dohodak pristupnih širom 'Nove Europe', zaključuje IJF. 

Komentirajte prvi

New Report

Close