Proputovali su Novi Zeland, Ameriku i Australiju, vratili se u Hrvatsku i pokrenuli zanimljivu poljoprivrednu priču

Autor: Poslovni.hr , 19. travanj 2022. u 10:38
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL/Ilustracija

Sezona se tek zahuktava, no na ovim poljima uskoro će biti svega – od češnjaka starinske sorte još od njegove prabake, heljde, zobi, do konoplje koju prerađuju u niz proizvoda.

Sve je više mladih Međimuraca koji se odlučuju za poljoprivredu. Među njima je i mladi par koji je u Kotoribi pokrenuo zanimljivu poljoprivrednu priču. U županiji koja je iznjedrila začetnika biodinamičke proizvodnje uzgajaju industrijsku konoplju, češnjak i heljdu.

Proputovali su svijet i radili na zemlji…

– Krenuo sam od Novog zelanda, Amerika, Australija, nešto autostopom, nešto autom, kaže za HRT Matija Habuš, Eko Gorušica.

Da bi se vratili korijenima. A uzgajaju isključivo prema načelima biodinamike.

– Tak da smo izbacili plug i trudimo se sačuvati pokrovni usjev i život u tlu obnoviti jer to daje vrijednost hrani, miris, okus, hranjive tvari, kaže Habuš.

Sezona se tek zahuktava, no na ovim poljima uskoro će biti svega – od češnjaka starinske sorte još od njegove prabake, heljde, zobi, do konoplje koju prerađuju u niz proizvoda.

– Imamo čaj koji beremo ručno, onda on ima eterična ulja koja pomažu kod nesanice, kaže Lucija Kalšan, Eko Gorušica.

Poljoprivreda je težak posao i poticaji koje dobivaju od lokalne samouprave itekako dobro dođu.

– Prošle godine kupili smo kombi za prijevoz robe i do placa, od tih poticaja, onda uređaje za preradu, za sušenje češnjaka, kaže Kalšan.

Od 2014. Međimurska županija podijelila je 1700 potpora. Među korisnicima sve je više mladih.

– Od onih koji se od početka počinju baviti s poljoprivredom najčešće se bave voćarstvom, uzgojem bobičastog voća, povrća i eko poljoprivreda, kaže Darko Radanović, pročelnik za poljoprivredu u Međimurskoj županiji.

Svjesni su mladi – u vrijeme kada cijene hrane lete u nebo, samodostatnost u proizvodnji postaje imperativ.

Komentirajte prvi

New Report

Close