Projekt težak 68 milijuna kuna: Hrvatska dobiva novi turistički biser

Autor: Poslovni.hr , 08. travanj 2019. u 10:59
Velebit, Arhivska fotografija: Dino Stanin / Pixsell

Gornja i Donja Cerovačka špilja jedan su od najatraktivnijih geomorfoloških spomenika prirode u Hrvatskoj, uređen za posjetitelje još 1951.

Centar izvrsnosti “Cerovačke špilje”, održivo upravljanje prirodnom baštinom i krškim podzemljem – punim bi plućima trebao prodisati za dvije-tri godine, piše Večernji list.

Čine ga nositelj projekta Javna ustanova Park prirode Velebit (JUPP Velebit) te partneri Zagrebački speleološki savez, Zadarska županija i Javna ustanova za zaštitu prirode Zadarske županije Natura Jadera. No, iskru za nešto tako posebno ipak su prvi upalili – speleolozi.

Ukupna je vrijednost projekta 68,5 milijuna kuna, od čega je oko 53 milijuna kuna bespovratnog novca iz fondova EU, a preostali dio novca uz partnere osigurat će Ministarstvo zaštite okoliša i energetike kao i Fond za zaštitu okoliša – kaže predsjednik Zagrebačkog speleološkog saveza i povjesničar Stipe Tutiš, na kojeg se odmah vrlo entuzijastično nadovezao arhitekt Roman Šilje pojasnivši koji je smisao i koji su krajnji ciljevi cijelog projekta.

Gornja i Donja Cerovačka špilja jedan su od najatraktivnijih geomorfoloških spomenika prirode u Hrvatskoj, uređen za posjetitelje još 1951. Točnije, na jugoistočnom Velebitu, na području Crnopac iznad Gračaca, nalazi se najveći prirodni speleološki objekt u dinarskom kršu, Cerovačke špilje. Vidljive i dostupne dosad su bile Gornja i Donja Cerovačka pećina, no tijekom vremena i Domovinskog rata, ostale su zapuštene. Stoga su hrvatski speleolozi, kao inicijatori ovog projekta, pokrenuli sve ostale partnere da tom jedinstvenom krškom fenomenu vrate i daju značaj kakav i zaslužuje pa je 2010. započeto s razvojem projekta. Pet godina kasnije krenulo se s izradom projektne dokumentacije, što je financirao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

U listopadu 2016. projekt je prijavljen na Operativni program konkurentnosti i kohezije 2014.-2020. Evaluacija je trajala od listopada 2016. do travnja prošle godine, i lani 4. travnja, prije točno godinu dana, potpisan je ugovor s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU.

Komentirajte prvi

New Report

Close