Proizvodnja jedne kune košta 3,29 kuna. Dobro ste pročitali!

Autor: Nikolina Buljan / VLM , 26. veljača 2013. u 15:57
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Hrvatski novčarski zavod cijene proizvodnje kovanica čuva u tajnosti, no ona se može izračunati

Prije otprilike godinu dana poslali smo Hrvatskom novčarskom zavodu upit u kojem ih tražimo da nam objasne koliko stoji proizvodnja kovanica u Hrvatskoj. Do danas odgovor nismo dobili jer se takva vrsta informacije drži u tajnosti.

No, na forum.hr-u je jedan od korisnika pokazao kako cijenu kovanica nije teško izračunati pa smo na taj način izračunali i mi. Proizvodnju kovanice od jedne kune građani hrvatske plaćaju 3,29 kuna. Ovo je samo trošak metala, no kada se toj brojci pridoda i trošak rada ljudi, uređaja za proizvodnju i ostalog, cijena još dodatno skače.

Ovakva je računica:

Hrvatski novčarski zavod na svojim stranicama navodi sastav kovanice: 65% bakra, 23,2% nikla, 11,8% cinka, a masa cijele kovanice je 5 grama.

Prema tečaju objavljenom na stranicama Hrvatske narodne banke 1 euro jest 7,56 kuna, a na stranicama  Kemijsko- tehnološkog fakulteta u Splitu stoji kako je cijena čistog bakra 26.10 € (500 g), Cinka 39.60 € (500 g) te nikla 96.60 € (500 g)

Kovanica = 5 g

65% bakra = 3.25 grama
23,2% nikla = 1.16 grama
11,8% cinka = 0.59 grama

_________________________
65% bakra = 1.26 kuna
23,2% nikla = 1.69 kuna
11,8% cinka = 0.34 kuna

Sve zajedno, cijena jednog 'slavuja' je 3,29 kuna.

Europa također taji koliko stoji proizvodnja jednog eura, no Amerikanci su počeli prošle godine razmišljati kako da smanje cijenu proizvodnje svojih kovanica.  Naime, cijena proizvodnje jednog penija košta čak 2,4 centa pa je reagirao Federalni odjel za budžet i financije koji je najavio kako će u 2013. godini na proizvodnji kovanica uštedjeti 57 milijuna dolara. To će napraviti tako što će pojeftiniti cijeli sustav proizvodnje jer kako kažu, nije logično da proizvodnja kovanice košta i više no dvostruko nego što ona sama vrijedi.

Komentari (6)
Pogledajte sve

Gluplji članak u životu nisam vidio!
I na to se svodi naše novinarstvo i medijski prostor. U nedostatku stručnosti i ideja, surfanjem po bespućima Interneta, forumaške baljezgarije se pretvara u dnevene članke s pompoznim naslovima s izjavnim rečenicama i naglašavanjem “Dobro ste pročitali!”
Copy/paste novinarstvo neuke novinarke, kvazi poslovnog portala, zatim dobiva novu dimenziju kada drugi “linked based” portali prenesu ovakve vijesti, te ih 200-tinjak ljudi podijeli na društvenim mrežama, a besposličarska i neradnička masa sve to guta i onda o tome priča kao dokazanoj činjenici.
Za provjeru gluposti navedenih u članku, kojeg moram komentirati jer je prezentiran kao vijest (naravno da je tekst ostao samo na forumu, komentiranje niti bi bilo potrebno, a niti bi imalo smisla) treba ravno 10ak minuta. Ali posao je tu da se odradi, pa se ide doma, ionako nije vrijedan plaće, pa se onda kao referenca za cijene metala stavlja home page Kemijskog fakulteta i sl.
Neću dalje, nije potrebno…

To je ko likovi iz Alana Forda. Falsificirali su novčanice od 20 dolara, da bi nakon nekog vremena izračunali da biznis nije dobar jerbo štampanje svake košta 23.50. Onda su prešli na novčanice od 25 dolara, no pojavio se novi problem a taj je da takve ne postoje..

Moš si mislit!

A proizvodnja jedne novčanice od 1000 kn dođe 50 lipa. I onda, tko je na gubitku ovdje?

Nikolina,
nisam dugo vidio članak s ovoliko gluposti.

1. cijena bakra nije 52.20 €/kg (tj. 26.10€ za 500g što si napisala), već oko 6€/kg. Promašila si za više od 10x. To što piše na stranici KTF-a nema veze s cijenom bakra na burzi.

2. recimo i da je cijena 52.20€/kg (ali nije), tada 1g je 0,0522 €. Ako kovanica ima 3.25g bakra, tada bakar doprinosi s 0,17€ što je oko 1.27 kn.

3. ukratko, niti jedna brojka ti nije dobra

Po burzi metala bakar u jedom slavuju vrijedi manje od 15 lipa.

New Report

Close