Proizvođači zelene energije dočekali uredbu o poticanju

Autor: Darko Bičak , 28. svibanj 2023. u 22:00
Uredba kao tehnologije pokriva, između ostaloga, sunčane elektrane na kopnu od 50 kW i veće od 500 kW/Š. Zelić/PIXSELL

Donošenje Uredbe o poticanju proizvodnje iz OIE kasni više od stotinu dana, a prijedlog pušten u javnu raspravu očigledno anticipira spori razvoj u sektoru.

Nakon višemjesečnog kašnjenja i optužbi iz Hrvatske gospodarske komore da ćemo izgubiti stotine milijuna eura bespovratnog novca iz Bruxellesa, u petak se konačno na javnoj raspravi našao dugoočekivani prijedlog Uredbe o poticanju proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora i visokoučinkovite kogeneracije.

Javna rasprava će trajati kratko, do 8. lipnja. Riječ je o jednom od podzakonskih akata koji reguliraju sektor OIE, a čije donošenje kasni više stotina dana, zbog čega je Udruženje OIE HGK nedavno protestiralo.

Samo jedna ponuda
Uredbom se detaljno uređuju uvjeti načina stjecanja, realizacije i prestanka prava na poticanje tržišnom premijom i poticaja zajamčenom cijenom, prava i obveze developera, HROTE-a, sadržaji ugovor o premiji i ugovora o otkupu energije zajamčenom cijenom, kao i rokovi izgradnje i jamstva za izgradnju, te uvjeti povrata isplaćenih sredstava ako dođe do prestanka prava na poticaje.

39,8

eura/kW priključne snage iznosilo bi jamstvo za izgradnju postrojenja po proglašenju ponude dobitnom

Uredbom se utvrđuje metodologija za izračun maksimalnih referentnih cijena, maksimalnih zajamčenih otkupnih cijena ovisno o tehnologijama te detalji o sagorijevanju otpada kao sirovine u proizvodnom postrojenju povlaštenog proizvođača. Uredba kao tehnologije pokriva sunčane elektrane na kopnu od 50 kW i veće od 500 kW, plutajuće sunčane elektrane, agrosolare, hidroelektrane, vjetroelektrane na kopnu i moru, elektrane na biomasu, geotermalne elektrane, bioplinska postrojenja, elektrane na biogoriva i ostale obnovljivce (energija iz okoliša, mora, nespecificirane), kogeneracije na otpad i druga obnovljiva goriva i hibridna postrojenja.

Kako procjenjuju na Energetici.net, Uredba očigledno anticipira spori razvoj u sektoru. Zato predlaže da HROTE najmanje jednom u tri godine provodi javni natječaj za dodjelu tržišne premije i/ili natječaj za poticanje proizvodnje zajamčene otkupnom cijenom u okviru kvota, sukladno propisu.

Nositelj projekta može dati samo jednu ponudu za pojedino proizvodno postrojenje ili jedinicu te treba izraziti iznos referentne cijene za dodjelu tržišne premije tj. otkupne cijene s kojom sudjeluje na natječaju. Za sudjelovanje na natječajima nužno je energetsko odobrenje, prethodna elektroenergetska suglasnost, tj. energetska suglasnost te druga dokumentacija.

Predlažu se i bankarske garancije HROTE-u u iznosu 6,636 eura/kW priključne snage za pristup natječajima, te jamstvo za izgradnju postrojenja po proglašenju ponude dobitnom na razini 39,8 eura/kW priključne snage. Nositelj projekta koji je s HROTE-om sklopio ugovor o premiji ili otkupu zajamčenom cijenom ima rok od četiri godine da stekne status povlaštenog proizvođača, u protivnom ugovor se raskida.

Znat će se formula
Uredba propisuje detaljnu metodologiju za utvrđivanje referentnih tržišnih cijena električne energije za natječaje.

Također, uredba određuje formulu za naknadu za troškove uravnoteženja, pri čemu u formuli za izračun maksimalni jedinični trošak energije uravnoteženja za članove eko bilančne skupine iznosi 10 eura/MWh za vjetroelektrane, 5 eura/MWh za sunčane elektrane i 1 euro/MWh za ostale tehnologije. Postupci započeti temeljem prethodne Uredbe o poticanju dovršit će se prema tim odredbama.

Donošenjem nove Uredbe polako će se popuniti i dalje manjkav zakonodavni okvir u sektoru, u kojem propisi kasne između 150 i 470 dana. Još nedostaje uredba o energetskom odobrenju te Pravila o priključenju na prijenos i distribuciju koja bi trebala definirati naknadu za priključenje.

Komentirajte prvi

New Report

Close