Proizvođači očekuju do 32.000 tona mandarina i otkupnu cijenu oko 4 kune

Autor: Poslovni.hr , 07. rujan 2020. u 21:59
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

S obzirom na vremenske prilike, početak berbe najranijih sorti planira se kao i prošle godine oko 20. rujna, no te su sorte urodile nešto slabije.

Ovogodišnji urod mandarina procjenjuje se između 30 i 32 tisuće tona, a proizvođači očekuju otkupnu cijenu oko četiri kune za kilogram, rekao je predstavnik Hrvatske voćarske zajednice iz doline Neretve Neven Mataga. Prve procjene hrvatskog uroda mandarine pokazuju da ćemo imati proizvodnju od oko 32.000 tona što je nekih 15 posto manje nego prošle godine. Očekuje se dobra kvaliteta plodova i, što je bitno, mandarina će biti dosta ujednačene veličine tako da će zastupljenost najtraženijih “kalibara” biti značajna, kaže Mataga.

S obzirom na vremenske prilike, početak berbe najranijih sorti planira se kao i prošle godine oko 20. rujna, no te su sorte urodile nešto slabije. Potom slijedi berba drugih sorti, a voćari su uvjereni kako će unatoč manjoj proizvodnji kvaliteta mandarina ove godine biti izuzetno dobra. Kako bi se održala stabilnost tržišta, proizvođači, vodeći otkupljivači i udruge poljoprivrednika ovih su dana započeli razgovore o otkupnoj cijeni. Mataga ističe kako proizvođači očekuju otkupnu cijenu od četiri kune po kilogramu za kalibar (veličina i oblik pojedinačnog ploda) jedan, dva, tri i po mogućnosti četiri, a za “x” i “peticu” oko dvije i pol kune za kg. Kvaliteta nije upitna i mandarina će biti visoke kvalitete, kazao je Mataga.

Komentirajte prvi

New Report

Close