Burza ‘divlja’, Kraš i Zvečevo prate situaciju. Što će biti s cijenom čokolade?

Autor: Ana Roksandić , 22. veljača 2024. u 06:27
foto: pixabay

Proizvođači ne mogu izbjeći poskupljenje čokolade, cijena kakovca najviša u zadnjih 47 godina

Mnogima omiljenoj čokoladi mogla bi papreno porasti cijena. Globalne cijene kakaovca snažno su porasle zbog suše u zapadnoj Africi koja je naveliko naškodila nasadima.

Prema prosjeku posljednja 52 tjedna londonske burze ostvarena cijena kakaovca porasla je za čak 150% i tako dosegla rekordnu razinu u zadnjih 47 godina. Ovakvo kretanje cijena kakaovca utječe na poslovanje svih proizvođača na svijetu, pa tako i – hrvatskih.

Specifična aroma
“Riječ je o ključnoj sirovini za proizvodnju čokolada i pralina koje predstavljaju veliki udio u volumenima Kraševe proizvodnje, a kakaovac je važan i za naše proizvode iz kategorije keksa i vafla u kojima isto koristimo kakao dijelove, a u svojim proizvodima koristimo kakaovac iz zemalja Zapadne Afrike koji ima specifičnu aromu na koju su naši vjerni potrošači navikli”, objasnili su iz Kraša.

5773

dolara po metričkoj toni dosegla je jučer cijena kakaovca, a lani je bila 2600 dolara

Prije godinu dana, kakaovac se bio blizu cijene od 2600 dolara po metričkoj toni, dok su još prije mjesec dana cijene bile oko 4000-4200 dolara po metričkoj toni. U međuvremenu, prošle godine su i cijene šećera, drugog ključnog sastojka čokolade, također porasle za oko 25 posto. U srijedu je na međunarodnoj burzi zabilježen rast od 2,81 posto u cijeni, a tona kakaovca mogla se kupiti za 5773 dolara za tonu. Rekord je, inače, cijena dosegla 8. veljače (5874 eura).

Kakaovac je, objašnjavaju stručnjaci, poskupio zbog slabog uroda u zapadnoj Africi. Padaline su se prorijedile u Gani i Bjelokosnoj Obali, a dva najveća svjetska proizvođača kakaovca pod utjecajem vremenskog fenomena El Nina. Zbog toga se u nezgodnoj situaciji našlo i Zvečevo iz kojeg nam kažu kako ne mogu utjecati na ova događanja i primorani su svoje poslovne politike prilagoditi novim okolnostima.

Ubrano puno manje

Bjelokosna Obala lani je isporučila 39% manje kakaovca, u Gani se u berbi od rujna do siječnja primjećuje 35 posto manje ubranog kakaovca.

“Uzimajući u obzir tržišna kretanja ključne sirovine u zadnja četiri mjeseca, neminovno je očekivati korekcije prodajnih cijena. Želimo naglasiti da konačna cijena proizvoda nije isključivi produkt povećanja cijena proizvođača, već i drugih dionika”, izjavili su iz Zvečeva.

U kompaniji su naglasili i poteškoće na koje nailaze u opskrbnom lancu zbog geopolitičke situacije u zapadnoj Africi i na području Crvenog mora. Lanac opskrbe već je duže usporen, zbog čega je potrebno adekvatnije planiranje i pojačana likvidnost.

Teško prognozirati usjeve
“Trenutačne povijesno visoke cijene kakaovca su svakako posljedica i drugih tržišnih okolnosti, novouvedenih regulativa te špekulativnih aktivnosti na uređenim i neuređenim tržištima sirovina. Značajne posljedice u opskrbi ključnim sirovinama se mogu očekivati u narednim mjesecima, osim cijene čiji učinak je već djelomično prisutan”, priopćili su iz Zvečeva.

Iz Zvečeva su kazali da je trenutačno teško prognozirati uspješnost sezone usjeva, no veći broj suša u odnosu na prethodnu godinu sugerira potencijal za manjim urodom.

Najnoviji podaci iz Bjelokosne Obale pokazuju da je ova afrička zemlja prošle godine isporučila 39 posto manje kakaovca, dok se u Gani u berbi od rujna prošle do siječnja ove godine primjećuje 35 posto manje ubranog kakaovca. Zbog svega toga ljubitelji čokolade u Hrvatskoj mogu očekivati više cijene omiljene poslastice.

Komentirajte prvi

New Report

Close