Proizvođačima jabuka potpore teške 20 milijuna kuna

Autor: Marta Duić , 30. srpanj 2019. u 21:59
Lani smo proizveli 93.467 tona jabuka/ Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Pomoć za nošenje sa štetama dok se ne izgrade hladnjače i skladišno-distribucijski centri.

Ministarstvo poljoprivrede osmislilo je Program potpore za proizvođače jabuka u 2019. godini kojim je predviđena provedba aktivnosti koje doprinose sprječavanju širenja bolesti i nastanka dugoročnih šteta te održavanje površina pod trajnim nasadima. 

Programom je za te aktivnosti rezervirano 20 milijuna kuna, a do 10. kolovoza na javnom savjetovanju je Prijedlog pravilnika o provedbi programa.

"Do dovršetka izgradnje hladnjača i skladišnih kapaciteta, ovim programom namjeravamo pomoći proizvođačima da se lakše nose sa štetama koje su pretrpjeli u posljednje dvije godine. Od mraza do štetnika koji su prouzročili značajne štete na stablima", objašnjava ministrica Marija Vučković.

Ukupna proizvodnja jabuka u Hrvatskoj u 2018. godini iznosila je 93.467 tona, dok rashladni kapaciteti za čuvanje voća iznose oko 53.000 tona.

Mrežom hladnjača troškovno bi se optimizirala opskrbno-prodajna logistika voćara i povrćara s OPG-a, smanjili opći troškovi pojedinačne izgradnje, standardizirala bi se tehnologija i kvaliteta čuvanja proizvoda te omogućilo skupno strateško istraživanje tržišta i uvođenje prepoznatljive oznake za određenu vrstu voća i povrća.

Iz tih razloga u sljedeće tri godine bit će izgrađeno sedam skladišno-distribucijskih centara za voće i povrće, svaki kapaciteta 5000 tona, od čega 3000 tona za voće i 2000 tona za povrće te 13 skladišnih centara za voće i povrće, pojedinačnog kapaciteta 3000 tona. 

Komentirajte prvi

New Report

Close