Program koji je pomogao Agriviju i Rimcu pripremio 1,7 milijardi eura

Autor: Josipa Ban , 16. prosinac 2022. u 06:11
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Hrvatska se do sada nije mogla pohvaliti uspješnošću prijava na pozive Europskog inovacijskog vijeća jer su bile uspješne tek rijetke kompanije.

Više od milijardu eura, točnije 1,66 milijardi, bit će na raspolaganju europskim, pa tako i hrvatskim poduzetnicima iz Europskog inovacijskog vijeća (EIC).

Novac je namijenjen sufinanciranju inovativnih projekata, a do kraja programskog razdoblja, dakle do 2027. njegova vrijednost prelazi 10 milijardi eura, rečeno je na Info danu EIC-a koji je u Zagrebu organizirao HAMAG-BICRO.

Hrvatska se, nažalost, ne može pohvaliti praksom i iskustvom korištenja ovog novca jer su ga povukle tek rijetke kompanije.

Tri komponente
Jedna od njih je poznati startup Agrivi koji razvija softver za digitalizaciju poljoprivredne proizvodnje. Za razvoj novog inovativnog proizvoda – AI savjetnika – početkom ove godine iz EIC-ovog su Akceleratora dobili 1,14 milijuna eura, odnosno 70 posto vrijednosti projekta.

“Naš AI savjetnik bit će namijenjen malim i srednjim poljoprivrednicima kako bi im pomogao u smanjenju količina pesticida. Projekt je pokrenut u lipnju i trajat će tri godine”, objašnjava Matija Žulj, osnivač i direktor Agrivija, a od nedavno i EIC-ov ambasador zadužen za promicanje aktivnosti vijeća.

Također, otkriva, jedina su, ne samo domaća već i regionalna, kompanija koja se prijavila na EIC-ov poziv Akcelerator. “Premalo je tvrtki u Hrvatskoj bilo svjesno da postoji novi mehanizam EU-a za inovacije”, navodi Žulj. Pa iako je to vjerojatno jedan od razloga, drugi, znatno važniji, jest činjenica da domaći privatni i javni sektor i dalje slabo inovira.

Matija Žulj, osnivač i direktor Agrivija, a od nedavno i EIC-ov ambasador/PD

Za one koji to čine velika pomoć u razvoju i komercijalizaciji inovacija mogu biti tri komponente EIC instrumenta. Prva – EIC Pathfinder – namijenjena je projektima koje prijavljuju konzorciji i koji su u ranoj fazi razvoja. Vrijedan je 343 milijuna eura, a pojedini projekt može dobiti do četiri milijuna sufinanciranja.

Drugi je EIC Transition namijenjen kompanijama ranog tehnološkog razvoja s ciljem jačanja njihove tehnološke spremnosti. Vrijedan je 128 milijuna eura, a pojedini projekt može osigurati do 2,5 milijuna eura. Posljednji i najveći je EIC Akcelerator, vrijedan 1,13 milijardi eura, a putem kojeg kompanije za komercijalizaciju i skaliranje mogu osigurati ili bespovratna sredstva ili vlasničko ulaganje.

“Program je zamišljen da inovacije kreću od pathfindera, preko tranzicije do akceleratora, odnosno da program prati kompanije po tehnološkoj spremnosti”, objašnjava Ana Barjašić, hrvatska članica EIC Odbora.

Dodaje pritom da je treći, i najpopularniji program EIC Akcelerator iznimno kompetitivan te da jako mali postotak tvrtki uspije dobiti sufinanciranje ili ulaganje. “Međutim, kada ga osiguraju radi se o vrhunskoj potpori i izuzetnim inovativnim projektima koji su strateški za Europu”, ističe Barjašić.

1,13

milijardi eura vrijedna je najveća komponenta, EIC Akcelerator

Isplati se
Također, pozitivna je stvar ovih poziva što su stalno otvoreni, procedura je pritom dosta jednostavna i relativno brza. O uspješnosti programa dovoljno govori činjenica da su sufinancirali čak 12 “jednoroga”.

Što se tehnologija tiče, fokus im je digitalizacija, inovacije u zdravstvu i zelenoj tranziciji. Jedan od pozitivnih primjera korištenja EIC sredstava je Rimac Grupa, ujedno i prva domaća kompanija koja je osigurala sufinanciranje iz ovog programa i to kada su iznosi potpora bili vrlo mali, svega 15.000 eura.

“Naša poruka malim i srednjim tvrtkama je da bespovratna sredstva omogućuju brži i jači rast te kompaniju čine konkurentnijom”, rekao je Lovro Nobilo iz Rimac Grupe na Info danu EIC-a. Novca dakle ima. Još nam samo nedostaje inovacija.

Komentirajte prvi

New Report

Close