Prodaje se riječko bodogradilište: Bugari i Nijemci zainteresirani za 3. maj?

Autor: Poslovni.hr , 06. kolovoz 2021. u 11:39
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Stečaj u matičnom društvu nekadašnjeg holdinga otvoren je, podsjetimo, u svibnju 2019. godine i većina imovine je prodana.

Na oglašenu prodaju 88 posto dionica »3. maja« zasad još nema interesa potencijalnih ulagača, no valja još pričekati 27. kolovoza dokad je ostavljen rok za dostavu pisama namjere i uplatu 20.000 kuna naknade za uvid u poslovne knjige.

Novi list neslužbeno doznaje da je zasad sve na razini usmenih upita koji su stigli od dviju potencijalno zainteresiranih strana – jedna iz Bugarske i druga iz Njemačke.

Stečajna upraviteljica Uljanika Marija Ružić, u skladu s odlukom Skupštine vjerovnika, početkom srpnja oglasila je javni poziv za prodaju 88,27 posto dionica riječkog brodogradilišta, koje su u vlasništvu ovog nekadašnjeg matičnog društva propalog holdinga.

Premda su postojala razmišljanja koja su išla u pravcu da se prvo napravi procjena vrijednosti, odnosno koliko tih 1.599.568 dionica »3. maja« danas realno vrijedi, prevladao je stav da se taj dio prepusti potencijalnim ulagačima.

Proces oglašene prodaje ide u dvije faze. Kao što smo već spomenuli, do zadnjih dana kolovoza svi potencijalno zainteresirani imaju vremena prijaviti se za dubinsko snimanje »3. maja«, dok je početak postupka uvida u poslovne knjige, uz prethodno zaključenje ugovora o povjerljivosti podataka, planiran najranije 13. rujna.

Bude li prijavljenih, procjene su da bi se taj postupak »due diligencea« riječkog brodogradilišta odvijao do kraja rujna, nakon čega bi se zainteresirani pozvali da dostave i obvezujuće ponude.

Ostavština Uljanika

U razgovorima s upućenima ne vlada neki preveliki optimizam da bi se iz ovog pokušaja prodaje vlasničkog udjela u »3. maju« moglo nešto konkretnije izroditi. Ova prodaja trećemajskog paketa dionica više je inicirana tijekom stečajnog postupka »Uljanika« d.d. koji ide svojem zaključenju.

Stečaj u matičnom društvu nekadašnjeg holdinga otvoren je, podsjetimo, u svibnju 2019. godine i većina imovine je prodana. Ostala su još dva nezavršena broda, za koje će sad dražbovati »3. maj« i Uljanik Brodogradnja 1856, oglašene su dionice »3. maja«, a krajem srpnja Uljanik u stečaju objavio je poziv i za prodaju »zadnju od zadnje« imovine iz stečajne mase – poslovne udjele u Uljanik Brodogradnji 1856 te u Uljanik Standardu, jedinom društvu iz nekadašnje grupe koje je, uz »3. maj«, othrvalo stečaju.

Potencijalnog novog vlasnika »3. maja« traži se u okolnostima gdje se gubitak iznad temeljnog kapitala, prema zadnjem revidiranom financijskom izvješću, penje na 502 milijuna kuna. Ostavština je to, najvećim dijelom, iz petogodišnje ere poslovanja u sastavu Uljanik grupe, što jednom možda dobije i svoj pravosudni epilog.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Komentirajte prvi

New Report

Close