Proboj kunskih kredita na tržište

Autor: Ana Blašković , 18. kolovoz 2015. u 09:27
U deset banka i tri štedionice moguće je podići stambeni kredit u kunama, Foto: Davor Puklavec / Pixsell

Krediti u kunama polako, ali sigurno, sve više postaju dio standardne lepeze ponude banaka.

Krediti u kunama polako, ali sigurno, sve više postaju dio standardne lepeze ponude banaka. Nakon straha koji je zavladao divljanjem švicarskog franka te upozorenja da slično prijeti kod euribora, i najnoviji propis središnje banke ide u smjeru popularizacije domaće kune.

Od srpnja je na snazi obveza bankama da klijente u detalje informiraju o uvjetima kredita prije nego svoj potpis stave na ugovor. To uključuje razlike između anuiteta i rata, obračuna kamatne stope i načina njezina mijenjanja, detalja o naknadama te na demonstracije na konkretnom primjeru što se događa s mjesečnom obvezom ako kamata skoči dva posto i/ili kuna izgubi na vrijednosti 10 posto prema euru ili 35 posto prema drugoj valuti… No, vjetar u leđa kuni (i time izbjegavanju tečajnih i kamatnih rizika) suptilno daje obveza banke da iste informacije pruži za kredite u domaćoj valuti, a ako ga u ponudi nema, dužna mu je dati listu banaka koje ga nude. Iz liste koju sastavlja Hrvatska narodna banka vidljivo je, primjerice, da već deset banaka i tri stambene štedionice nude kunske stambene kredite s kojima je led probio HPB 2011. godine, dok je većina tvrdila da nisu mogući jer građani ne žele istodobno štedjeti u euru. Osim velikih poput Zabe, PBZ-a, Erstea, RBA, Splitske, OTP-a i HPB-a, nude ih i mali igrači – Croatia, Štedbanka te Istarska kreditna banka. Od štedionica to su Prva, Raiffeisen i Wüestenrot.

Kad su ostali krediti posrijedi, praksa je šarolika i većina u ponudi barem jednu vrstu kunskog zajma. Jedine koje ih zasad uopće nemaju su BKS banka, Kreditna banka Zagreb te Veneto banka.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Banke će Vas opet prevariti!

Nemojte dizati kredite!

Sa svojim jadnim poslom niste u stanju zaraditi troškove kamata.

New Report

Close