Privatni ulagači uložili u HPB duplo više od minimuma

Autor: Jadranka Dozan , 22. rujan 2015. u 22:00
Državi za drugi krug ostaje 241 mil. kn/ M. Lukunić/PIXSELL

Investitori su se držali donje granice raspona cijene i upisali dionica za 309 milijuna kuna.

Prvi krug javne ponude dionica Hrvatske poštanske banke (HPB) zaključen je upisom znatno većeg broja dionica nego što je bilo potrebno da bi ta operacija uspjela, a pritom su se investitori, očekivano, držali donje granice raspona cijene, 600 kuna.

Privatni su institucionalni ulagatelji upisali dionica za 309 milijuna kuna, a za zadovoljenje europskih pravila o minimalnom 30-postotnom udjelu privatnoga kapitala u izdanju bilo je dovoljno da upišu oko 165 milijuna kuna. To ujedno znači da će država, odnosno državne institucije i tvrtke, morati osigurati manje novca u drugom krugu. Da bi se dohvatilo ciljanih 550 mil. kn povećanja kapitala potrebna banci za ispunjavanje regulatornih kapitalnih zahtjeva, država će morati prisnažiti s 241 milijun, što je gotovo 150 mil. kn manje nego što se inicijalno i predostrožno moralo planirati.  

Uz takvu raspodjelu novih dionica, nakon javne ponude u HPB-u će privatni ulagatelji držati više od 25% kapitala, što se smatra pozitivnim za budućnost banke s aspekta korporativnog upravljanja. u cijeloj priči ipak je plaćena i cijena žurbe. Nije bilo realno očekivati da si investitori dižu cijenu pa će cijena izdanja očito biti upravo minimalnih 600 kn po dionici.

Cijeni žurbe, pak, može se pripisati i to što je javna ponuda bila usmjerena na tzv. kvalificirane investitore i pojedinačne uloge od najmanje 780.000 kn, a ne i na širi krug potencijalnih kupaca, uključujući i građane. 'Pravi' IPO zahtijevao bi izradu Prospekta i općenito više vremena za provedbu. Uz četiri mirovinska fonda, FGS Prosperus te Agrokor, u vlasničku strukturu HPB-a ulaze Croatia osiguranje i Euroherc te nekoliko investicijskih fondova. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

trebali su ocito jeftino prodati velikima a kasnije ce se malima uvaliti po 3x vecoj cijeni … ali mislim da je to vrijeme sisanja ovaca proslo.

New Report

Close