Prilika: s Austrijancima izaći na treća tržišta

Autor: Poslovni dnevnik , 11. ožujak 2014. u 21:59
Sastali se predstavnici 90-ak hrvatskih i 10-ak austrijskih tvrtki/S. Strukić/PIXSELL

Ulagačka niša za austrijske tvrtke, dosad usmjerene na financijski sektor.

Zajednički izlazak na treća tržišta prilika je za suradnju hrvatskih i austrijskih metaloprerađivačkih tvrtki, austrijske mogu pomoći iskustvom.

Istaknuo je to v.d. direktora Sektora za međunarodne odnose HGK Domagoj Juričić na na susretu hrvatskih i austrijskih tvrtki iz tog sektora u HGK. Sudjelovali su predstavnici 90-ak hrvatskih i 10-ak austrijskih tvrtki.Direktor Austrijskog ureda za vanjsku trgovinu Roman Rauch rekao je kako su nakon ulaska Hrvatske u EU primijetili povećan interes za suradnju s hrvatskim tvrtkama. Nakon današnjih razgovora neće svi sklopiti posao, ali važno je što postoji interes za komunikacijom i uspostavom prekogranične suradnje, kazao je Rauch.

Gordana Ribarić iz Sektora za industriju HGK navela je kako u metaloprerađivačkoj industriji, prema podacima iz 2012., radi više od 3600 tvrtki, sa 63.600 radnika, oko pet milijardi eura ukupnog prihoda te 2,5 milijardi eura izvoza. Važnim je istaknula i što je u Industrijskoj strategiji metaloprerađivačka industrija prepoznata kao pokretačka snaga. Izrazila je nadu  da će austrijske tvrtke sve više ulagati u metaloprerađivački sektor jer su njihova dosadašnja ulaganja uglavnom bila u financijski sektor. Kao područja moguće suradnje austrijskih i hrvatskih tvrtki izdvojila je energetiku, zaštitu okoliša, autoindustriju i metaloprerađivačku industriju. 

Komentirajte prvi

New Report

Close