Prijeti nam novi iseljenički val, evo kako su stručnjaci to otkrili

Autor: Poslovni.hr , 16. listopad 2020. u 10:00
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL

Svaki peti tražitelj posla u Hrvatskoj raspituje se za posao u inozemstvu.

Iseljavanje Hrvata u Austriju rast će u sljedeće dvije godine, hrvatski građani pojam „Bewerbung“ (zamolba za posao na njemačkom jeziku) pretražuju na internetu sve intenzivnije i jednako kao “zamolba za posao” na hrvatskom, što znači da se pripremaju za iseljavanje u Austriju i Njemačku. Svaki peti tražitelj posla u Hrvatskoj raspituje se za posao u inozemstvu, piše Večernji list.

A za hrvatske iseljenike u Njemačkoj često su pretraživani pojmovi “učenje njemačkog jezika”, “misa na hrvatskom”, “razvod braka”, “mirovina”, dok ne pretražuju pojmove”investiranje u Hrvatsku”, “povratak u Hrvatsku”, a ni imena Stjepana Radića, Miroslava Krleže, Tina Ujevića… Poklapaju se službeni podaci Neki su to od rezultata istraživanja “Praćenje migracija pristupima digitalne demografije – Što nam mogu reći Facebook i Google Trends o hrvatskim migracijama” Hrvatskog katoličkog sveučilišta (HKS) koje je podržala i partnerska institucija HKS-a, Zaklada Konrad Adenauer.

Prvo takvo istraživanje pokazalo je da se podaci s Facebooka i Google Trendsa poklapaju sa službenim podacima te da pri planiranju migracije hrvatski iseljenici najčešće pretražuju pojam „posao“ i „zamolba za posao“, pa “životopis”. Preko digitalnih alata može se pratiti i stupanj integracije naših iseljenika u njemačko društvo.

Komentirajte prvi

New Report

Close