Prijateljski odnos poslodavaca za kvalitetniji život djece

Autor: Borivoje Dokler , 30. listopad 2019. u 22:00
Fleksibilno radno vrijeme, dodatni slobodni dani i organizirano čuvanje djece standardi su u pojedinim tvrtkama

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku pokrenulo je projekt ‘Poslodavac prijatelj obitelji’ u sklopu kojeg dodijeljuje priznanje najboljim tvrtkama.

Gotovo da nema tvrtke koja na neki način ne utječe na živote djece, premda to često ne čine ni izravno ni s namjerom.

To se najviše očituje u odnosu prema zaposlenicima koji moraju uskladiti zahtjeve roditeljstva i plaćenog rada. U tu svrhu UNICEF je pripremio vodič za poduzeća 'Djeca su naš najvažniji posao' koji predstavlja sveobuhvatan alat namijenjen usmjeravanju poduzeća kroz trajan proces učenja o načinima integracije prava djece u poslovne politike i procese upravljanja. Koliko je važna senzibilizacija poslodavaca i javnosti za razumijevanje zaposlenih majki i očeva prepoznalo je i Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Ono je krajem prošle godine pokrenulo projekt 'Poslodavac prijatelj obitelji' u sklopu kojeg je putem natječaja dodijelilo priznanje odabranim tvrtkama s najkvalitetnijim rješenjima u postizanju prijateljskog ozračja prema zaposlenicima i njihovim obiteljima.

 

Kovačević

Roditelji imaju pravo na potporu za novorođeno dijete od 10.000 kuna.

"Osim senzibilizacije poslodavaca, cilj projekta je i poticanje društva na zaštitu i osnaživanje obitelji te isticanje pozitivnih mjera koje poslodavci provode, a usmjerene su na poboljšanje kvalitete života zaposlenika. Također, javnom pohvalom poslodavaca i isticanjem primjera dobre prakse potiču se i drugi poslodavci na kreiranje i primjenu rješenja, odnosno razvoj nefinancijskog dijela poslovanja, kojima se stvara prijateljsko i poticajno okruženje za zaposlenike i njihove obitelji", ističu iz ministarstva. Priznanje 'Poslodavac prijatelj obitelji' dodjeljuje se u četiri kategorije – mikro, mala, srednja i velika poduzeća, a prošlogodišnji laureati su MAI MA.PO, Magatrend poslovna rješenja, Poslovna inteligencija i Ericsson Nikola Tesla d.d. Anđelka Strajher, predsjednica Uprave Megatrend poslovnih rješenja kazala je kako ih je priznanje jako razveselilo te da nisu niti bili svjesni koliko zapravo cijela tvrtka i zaposlenici zajedno rade na tome da usklade poslovne obveze i privatni život. 

"Iznimno nam je važno što su prepoznate naše inicijative te nam je to pokazatelj da dobro radimo i da je prepoznat trud koji ulažemo oko zadovoljstva naših zaposlenika te nas obvezuje da i u budućnosti nastavimo istim putem", rekla je Anđelka Strajher i nadodala kako uz već postojeće mjere razmišljaju i o uvođenju organiziranih ljetovanja i zimovanja za djecu zaposlenika, zajedničkih izleta te dodatnih slobodnih dana za prvi dan vrtića i škole. Neke od mjere koje sad imaju su fleksibilno radno vrijeme, kutić za djecu gdje zaposlenici mogu dovesti djecu ako ih nemaju gdje ostaviti te organizirana druženja s djecom zaposlenika u tvrtki. Nataša Margetić Lukić, voditeljica ljudskih potencijala u Poslovnoj inteligenciji ističe kako gotovo polovicu zaposlenika čine žene pa je bilo prirodno omogućiti uvjete rada koji bi im osigurali ravnotežu privatnog i poslovnog života.

 

Strajher

Razmišljamo o uvođenju ljetovanja i zimovanja za djecu zaposlenika.

"Nositelji smo MAMFORCE i DADFORCE certifikata, a kao jedan primjer obiteljskih olakšica mogu istaknuti da tvrtka zaposlenicima prvih 10 dana bolovanja isplaćuje plaću u punom iznosu pa roditelji tu pogodnost mogu koristiti u slučaju bolesti djeteta. Pravilnikom o radu je regulirano da zaposlenici imaju pravo na tri slobodna radna dana za polazak djeteta u vrtić ili u prvi razred osnovne škole. Jedan dan u godini je PI Junior Day, dan koji je u Poslovnoj inteligenciji posvećen djeci naših zaposlenika", kazala je Nataša Margetić Lukić i napomenula kako je priznanje 'Poslodavac prijatelj obitelji' poticaj da i dalje rade na unapređenju praksi jer im je jako važno da zaposlenici mogu realizirati svoje poslovne ambicije, a u isto vrijeme da imaju kvalitetan privatni život.

"Sve naše mjere imaju za rezultat zadovoljstvo zaposlenika koji cijene sve benefite i odgovornim radom vraćaju tvrtki uloženo. Svjesni smo da su zadovoljni zaposlenici temelj uspjeha tvrtke", zaključila je Nataša Margetić Lukić. Gordana Kovačević, predsjednica Uprave Ericssona Nikole Tesle ističe da društvena odgovornost nije dodatak poslovanju ili neki zasebni projekt, nego strateški koncept dugoročnog održivog razvoja. "Svjesni smo brojnih izazova s kojima se zaposleni roditelji suočavaju prilikom nastojanja da kvalitetno usklade mnogobrojne poslovne obaveze s potrebama obitelji. U takvim je okolnostima izuzetno važno razumijevanje i prijateljski odnos poslodavaca prema zaposlenicima, što mi u našoj kompaniji stalno njegujemo i unaprjeđujemo", kazala je Gordana Kovačević i nadodala da su zato osmislili čitav niz mjera za postizanje ravnoteže njihovog profesionalnog i privatnog života.

 

Margetić Lukić

Prvih 10 dana bolovanja isplaćujemo u punom iznosu.

"Primjerice, mladi roditelji imaju pravo na potporu za svako novorođeno dijete u iznosu od 10.000 kuna, roditelje djece s poteškoćama u razvoju imaju pravo na jednokratnu godišnju pomoć u visini od 20.000 kuna te pravo na još dva dodatna dana godišnjeg odmora. Roditeljima je omogućeno dovođenje djece na radno mjesto kada se za to ukaže potreba, imamo fleksibilno radno vrijeme, dajemo slobodne dane za prenatalni pregled, majke imaju pravo na stanku za dojenje, osigurali smo jednako pravo očeva na rodiljni dopust, a za školovanje djece preminulih zaposlenika osigurali smo stipendije", rekla je čelnica Ericssona Nikole Tesle. Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku u studenom će, drugu godinu za redom, objaviti natječaj te krajem godine dodijeliti priznanje najuspješnijim poslodavcima u 2019. godini. 

Komentirajte prvi

New Report

Close