Prihodi tvrtki gotovo 619 mlrd. kuna, najpropulzivnija trgovina

Autor: Ana Blašković , 15. lipanj 2015. u 22:00
U trgovini je ostvareno 208,6 milijardi kuna ili trećina svih prihoda

U 2014. broj zaposlenih, na temelju sati rada, blago je povećan u vodećim granama, uključujući i građevinu.

Domaći poduzetnici ostvarili su prošle godine 618,8 milijardi kuna prihoda iz poslovanja, pokazuju podaci Financijske agencije.

Sudeći prema ostvarenim priljevima po djelatnostima, i dalje je najpropulzivniji sektor trgovina, u kojoj se ostvari više od trećine ukupnih prihoda, slijedi prerađivačka industrija te građevinarstvo. Poduzetnici koji se bave trgovinom ostvarili su zajedno 208,6 milijardi kuna prihoda, prerađivačka industrija ostvarila je četvrtinu ili 156,8 milijardi kuna, a prihodi građevinara u prošloj godini dosegnuli su 41,4 milijarde kuna, što je nešto manje od sedam posto svih prihoda.

 

519posto

porasla je neto dobit banaka i osiguranja u 2014.

Premda su domaće tvrtke ispod prošle godine mogle podvući crtu s 9,75 milijardi kuna neto dobiti, nekoliko sektora nastavlja kumulirati gubitke. Čak 1,7 milijardi kuna gubitaka imale su tvrtke koje se bave poslovanjem s nekretninama, a u minusu su i prijevoznici, poljoprivrednici, građevinari te ugostitelji, barem ako je suditi po službenoj statistici. Premda su i dalje u crvenom, građevinari su kumulativne gubitke uspjeli znatno smanjiti, na 56 milijuna kuna, ali su gubici zato za gotovo 60 posto narasli tvrtkama koje posluju s nekretninama.

U Fini ocjenjuju je u 2014. godini najveći rast profita od gotovo 518 posto zabilježen u financijskoj industriji, koju čine uglavnom banke i osiguranja.  Rast dobiti imala je i trgovina (294 posto), a dobit se udvostručila i prerađivačima. U prošloj godini ukupan broj zaposlenih na temelju sati rada blago je povećan u vodećim gospodarskim granama, čak i građevini, no prosječne neto plaće radnika koji rade u prerađivačkoj industriji, trgovini i građevinarstvu bile su niže od hrvatskog prosjeka. 

Komentirajte prvi

New Report

Close