Preuređenja hotela osvježenje u godini u kojoj se sve zacrtano ruši kao kula od karata

Autor: Marija Crnjak , 26. kolovoz 2020. u 22:00
Valamar je preuredio hotel Parentinum u Poreču/S. Niketić/PIXSELL

Sreću imaju oni koji su pred realizacijom velikih projekata, iako i to iziskuje još ulaganja, ključan je dogovor s bankama i ostalim izvorima novca.

Prva faza investicije u Lavanda Sunny hotel by Valamar na otoku Hvaru nadomak Starog Grada uspješno je završena, što je označilo početak šireg investicijskog ciklusa u objekte Helios Farosa u partnerstvu PBZ Croatia osiguranje OMF i Valamar Riviere. U idućoj fazi najesen uložit će ukupno 43 milijuna kuna u hotelskih 179 smještajnih jedinica.

Brend Sunny by Valamar preuzeo je preuređenje nekadašnjeg hotela Lavanda koji danas gostima nudi jednostavnost odmora na atraktivnim lokacijama. Ova nedavna vijest domaće investicijske scene došla je kao pravo osvježenje u godini u kojoj se kao kule od karata ruše ranije zacrtani planovi ulagača u turizam na planetarnoj razini.

Dovršenje započetog

Istina, rezultat ove turističke godine, koja će se realizirati na oko 50 posto lanjskog prihoda u prosjeku, značajno je bolji nego što se predviđalo ranije, no tek na jesen za mnoge slijedi rezimiranje planova ulaganja, ovisno o nizu financijskih i tržišnih faktora.

Donošenje odluka bit će lakše onima koji nemaju započete velike investicijske cikluse, i s idućima će naprosto pričekati bolja vremena, te raditi s onim što imaju. Sreću imaju i oni koji su pred realizacijom velikih ulaganja, iako i to iziskuje dodatna ulaganja za što će biti ključan dogovor s bankama i ostalim izvorima financiranja.

Valamar u projektu na Hvaru ima jakog partnera, mirovince koji su jedan dio kapitala odlučili uložiti u turizam. Brend Sunny by Valamar preuzeo je preuređenje nekadašnjeg hotela Lavanda koji nudi jednostavnost odmora na atraktivnim lokacijama.

Iz Valamar Rivijere kažu kako su gosti to i prepoznali s obzirom na visoku popunjenost hotela po samom otvorenju 15. srpnja, a ova investicija će, smatraju, doprinijeti repozicioniranju usluga više dodane vrijednosti i daljnjem razvoju turizma na otoku Hvaru. Hotel se ističe moderno uređenim sobama, lobijem, kuhinjom i restoranom, dizajnom, lifestyle elementima odmora, a la carte ponudom te novim konceptom restorana i bara.

113

milijuna kuna u hotel Valamar Parentino s 329 smještajnih jedinica i oko 140 zaposlenika najveća je investicija Imperial Riviere u 2020. godini

Uveli su i novu IT strukturu, implementirali HACCP sustav kontrole sigurnosti hrane i digitalni sustav upravljanja objekt, te program V Health & Safety prema zdravstvenim, sigurnosnim i ekološkim standardima.

Valamar je u Poreču krajem srpnja otvorio i preuređeni Valamar Parentino Hotel 4* (bivši Valamar Hotel Zagreb), s 329 smještajnih jedinica i oko 140 zaposlenika. Investicija je vrijedna 113 milijuna kuna i najveće je ulaganje Imperial Riviere u 2020. godini, a Parentino Hotel postao je 17. turistički objekt koji nosi brend Valamar Hotels & Resorts.

Nakon lanjskog dovršetka velikog ulaganja u Hotel Park i zonu Monte Mulini, Adris čekaju novi projekti u Zagrebu, no to tek kreće u faz projektiranja. U Maistri će zbog pandemije koronavirusa i znatno smanjenje poslovnih aktivnosti u turizmu redefinirati investicijske planove i odrediti prioritete.

No, dovršit će se sve planirane i započete ovogodišnje investicije te se nastavljaju pripremati budući projekti. Konkretne investicije ove godine u Istri uključuju nastavak renoviranja hotela Eden, uređenje okoliša Istarske hiže, restorana u sklopu obiteljskog hotela Amarin, a najveća je investicija podizanje razine kvalitete sadržaja i ponude u rovinjskim i vrsarskim kampovima.

U Zagrebu počinje projektiranje kompletne obnove hotela Panorama i Westin, a u Dubrovniku je najvažniji projekt nastavak, treća faza uređenja hotela Hilton Imperial. Naime, uskoro se očekuje i formalni završetak postupka povezanog s hotelom Marjan u Splitu.

Za Arena Hospitality Grupu i u ovoj godini nastavljena su značajna ulaganja, uključujući kupnju pulskog hotela Riviera od države, za 365 milijuna kuna. Kompanija je u ovoj godini uspjela dovršiti investicijske zahvate u kampu Arena Grand Kažela, apartmanskom naselju Arena Verudela Beach te restoran Yacht.

365

milijuna kuna Arena Hospitality Group platio državi za kupnju Hotela Brioni u Puli. Ove godine krenulo je kompletno uređenje, vrijedi 245 milijuna kuna

Najveća dvogodišnja investicija u hotel Brioni i dalje ide, ali s ponešto izmjenjenim i smanjenim intenzitetom, odnosno trenutačno nije točno definiran datum otvaranja novog hotela, što će ovisiti o okolnostima uzrokovanih pandemijom. Kako je poznato, Arena Hospitality Grupa je lani uložila više od 250 milijuna kuna u svoj portfelj, što je uključivalo prvu fazu ulaganja u kamp Arena Grand Kažela i prvih 10 smještajnih jedinica apartmanskog naselja Arena Verudela Beach.

U ovoj godini nastavljena je druga faza investicije u kamp Arena Grand Kažela, u što je uloženo oko 50 milijuna kuna, a ukupna investicija u kamp Arena Grand Kažela u obje faze iznosi nešto više od 200 milijuna kuna.

Ukupna investicija za obnovu apartmanskog naselja Arena Verudela Beach iznosila je oko 68 milijuna kuna. Kompletno uređenje i repozicioniranje hotela Brioni krenulo je početkom ove godine, a tek će se vidjeti hoće li hotel uspjeti otvoriti vrata idućeg ljeta, što je bilo u planu. Ukupna investicija u hotel iznosi oko 245 milijuna kuna.

Znatno južnije, na otoku Hvaru bez velike pompe pred desetak dana otvoren je Resort Maslina u Starom Gradu, investicija francuskog ulagača i bivšeg bankara Daniela Maxa Trucha, i trenutačno najskuplji projekt u zadnjih par godina u hrvatskom turizmu.

Naime, u eco-friendly hotel od 50-tak smještajnih jedinica najavljeno je ulaganje od 30-tak milijuna eura, odnosno oko 500 tisuća eura po ključu, što je trenutačno jedna od najskupljih hotelskih investicija u Hrvatskoj, te jedna od rijetkih koja je realizirana gotovo u najavljenom roku.

Projekt Maslinica bay, smješten u atraktivnoj uvali u blizini trajektnog pristaništa koji otok spaja sa Splitom, najavljen je 2018. nakon što je investitor otkupio zemljište i dovršio projektni nacrt, i otvaranje je najavljeno za ovo proljeće.

Usporen finiš

Kako doznajemo, pandemija je usporila finiš, no uhvatili su ovo ljeto. Na stranicama Maslina resorta mogle su se napraviti rezervacije od 16. kolovoza, uz cijenu noćenja koja se kreće od 400 do 750 eura po smještajnoj jedinici. Objektom će upravljati tvrtka Paradox Hospitality iz Splita, na čijem je čelu Zoran Pejović, a objekt je i prije otvaranja primljen u udruženje malih luksuznih obiteljskih hotela “Relais & Chateaux”.

50

milijuna eura vrijedno ulaganje u eco-friendly hotel Resort Maslina u Starom Gradu na Hvaru, investicija Francuza Daniela Maxa Trucha

Cilj je cjelogodišnji rad, no u prvim godinama trebao bi raditi od ožujka do listopada. Resort Maslina s 5 zvjezdica gostima nudi 33 sobe, 17 suitova i tri vile s velikim terasama i vrtovima, a dio smještajnih jedinica ima i privatni bazen s pogledom na uvalu. U vilama su na raspolaganju i privatni sommelieri i kuhari, a jedinice su opremljene u skladu s održivim razvojem i prirodom.

Dizajn uključuje prirodne i lokalne materijale, ugrađen je moderan sustav grijanja, zeleni krovovi, ventilacija je osmišljena tako da smanji upotrebu klima uređaja, uključujući senzore za prozore, bazeni se održavaju bez klora, a predmeti za jednokratnu upotrebu (slamke, papuče i donje rublje za spa) su biorazgradivi. U resortu se nalazi i restoran s mediteranskom kuhinjom koju vodi američka chefica Patricia Yeo, beach bar i organski vrt, kao i spa, knjižnicu, Wine & Culture Club i dječju igraonicu.

Plava laguna i Sunce hoteli među onim su hotelskim kompanijama koje za ovu godinu nisu imale velike ulagačke planove, a s obzirom na okolnosti pitanje je što će biti s onima za 2021. godinu. U Sunce hotelima kažu da su imali samo načelne planove za sljedeću godinu, koje radi situacije stavljaju na čekanje.

“U 2020. godini ćemo odraditi manje investicije koje su nužne za redovno funkcioniranje hotela i investicijsko održavanje koje nije moguće odgoditi. Jedna od njih je bila i otvaranje bike zona u Bluesun hotelu Alga u Tučepima, čime je on postao prvi certificirani bike hotel u Bluesun lancu.

Naime, ondje smo stavili akcent na program aktivnog odmora s naglaskom na biciklizam, s obzirom na to da imamo imamo jedinstvenu ponudu na Jadranu– zasebnu salu s mogućnošću indoor cyclinga s najmodernijim trenažerima.

Uz klasične bicikle za najam imamo i e-bikeove s kojima je istraživanje Makarske rivijere još jednostavnije i omogućuje rekreativcima i vrhunskim profesionalcima da svladaju najzahtjevnije ovdašnje staze i upotpune doživljaj najljepšeg dijela jadranske obale i zaleđa. Vrijednost ove investicije bila je 100.000 eura, otkrio nam je Ivan Potkrajčić, član uprave Sunce hotela.

Plava laguna je nedavno izvijestila da je uvjete rada prilagodila situaciji na tržištu, smanjili su plaće i do daljnjega ne zapošljavaju sezonce.

“Kako bismo zadržali snažnu likvidnost, uveli smo mjere štednje i sveli troškove na nužne. Prilagođen je plan kapitalnih ulaganja i prije započete investicije bit će privedene kraju, a nove će do daljnjega biti odgođene”, objavili su iz Plave lagune.

Iako izazovna s punjenjem objekata, ova godina pokazala je ponovno da objekti u koje je puno uloženo imaju najbolji promet i prihode, bilo kroz kuće za odmor, hotele s 5 zvjezdica ili marine. Rovinjski Hotel Park tako je popunjen od otvaranja početkom ljeta, a ACI marina Rovinj, smještena u njegovu podnožju, nominirana je nedavno za nagradu najbolje marine – The Best Superyacht Marina Award 2020., nakon što joj je prošle godine pripala prestižna titula marina No.1.

Nagradom koja se dodjeljuje u sklopu globalnog programa nagrađivanja Superyacht Business Awards, odaje se priznanje izvrsnosti usluge u nautičkom turizmu. Kao suvremena marina jedinstvenog dizajna i najnovijih tehnoloških rješenja, ACI marina Rovinj pruža bogat sadržaj i kvalitetu usluge, čime je pozicionirana u sam vrh svjetskog nautičkog turizma.

Nautička izvrsnost potvrđena je i kategorizacijom od 5 sidara, koja se dodjeljuje marinama najviše kategorije. Osim opreme, sadržaja, društvenih programa i usluge, neki od kriterija koji se uzimaju u obzir pri glasanju za The Best Superyacht Marina Award pod kategorijom Best Marina: Adriatic su lokacija marine, dostupnost, sigurnost, zaštita okoliša te value for money.

Inače, ACI marina Rovinj najveća je investicija u povijesti ACI-ja te jedna od najvećih u nautičkom turizmu u Hrvatskoj, u koju je uloženo više od 150 milijuna kuna.

Komentirajte prvi

ORGANIZATOR
SUORGANIZATOR
ANALITIČKI PARTNER

New Report

Close