‘Prepoznali smo poslovni potencijal koji bi mogao unaprijediti hrvatsko gospodarstvo’

Autor: Poslovni.hr , 10. listopad 2012. u 09:34
PXL

U Mađarskoj su realizirali 700 milijuna eura pre-offseta, kreirano je više od 10.000 novih radnih mjesta u autoindustriji i drugim industrijama…

Pierre Gauffin je direktor Gripenove kampanje za Hrvatsku. Gauffin potvrđuje da proizvođač švedskih borbenih lovaca, tvrtka SAAB već 6. godinu strpljivo čeka odgovor hrvatskih vlasti. No  tom je strpljenju došao kraj jer državna tvrtka FXM danas u MORH-u predaje zadnju ponudu za gripene, prenosi Večernji list.

"Mi iz tvrtke SAAB ne možemo komentirati ponudu švedske države. Međutim, iz komunikacije s FXM-om znamo da se hrvatskoj ponudi pristupilo maksimalno ozbiljno i u skladu s trenutačnim okolnostima", rekao je direktor kampanje za RH. Tvrtka SAAB svjesna je da pregovori u poslovima oko borbenih zrakoplova zahtijevaju određeno vremensko razdoblje, a važno im je da RH napokon definira nove propise za priznavanje offset projekata. SAAB je uspio zaključiti offset programe i u Češkoj i Mađarskoj, u čemu je razlika u odnosu na RH?

"Uz vrhunski proizvod kao što je zrakoplov gripen, kvaliteta i kvantiteta našeg offseta, odnosno predložene industrijske suradnje, jedno je od ključnih razloga što je naša ponuda prihvaćena i u Češkoj i u Mađarskoj. Tako smo, primjerice, u Mađarskoj realizirali 700 milijuna eura pre-offseta, kreirano je više od 10.000 novih radnih mjesta u autoindustriji, industriji kućanskih aparata, elektroničkoj i drugim industrijama te je generirano oko 200 milijuna eura izravnih ulaganja", ističe Gauffin. Kaže kako se ti offseti ne mogu uspoređivati jer su za svaku državu specifični. Uoči predaje nove, najbolje ponude hrvatskoj strani, probila se vijest da je Švedska našla kupca i za jedno hrvatsko brodogradilište. Gauffin kaže da Saab ima odlične rezultate kada je riječ o ostvarivanju industrijske suradnje.

"Beneficije koje donosimo gospodarstvu uključuju značajne industrijske, trgovinske i financijske investicije koje stvaraju nova i zadržavaju postojeća radna mjesta. Kako bismo što kvalitetniju industrijsku suradnju ponudili i Hrvatskoj, u stalnom smo dijalogu s hrvatskim tvrtkama i državnim institucijama. Prepoznali smo poslovni potencijal koji bi mogao unaprijediti hrvatsko gospodarstvo, pogotovu sljedeće godine kada Hrvatska postane članica EU. Usredotočeni mo na gospodarske grane kao što su brodogradnja, obrambena industrija i održavanje zrakoplova te industrijska proizvodnja, prehrambena industrija i poljoprivreda."

Članak u cijelosti možete pročitati ovdje

Komentirajte prvi

New Report

Close