Preobrazba osječkog OLT-a: muzeji, prvi sportski inkubator i olimpijski bazen

Autor: Suzana Varošanec , 24. siječanj 2022. u 22:00
Područje napuštenog i neiskorištenog industrijskog kompleksa prostire se na 59.046 četvornih metara/Dubravka Petrić/PIXSELL

Područje napuštenog industrijskog kompleksa za nekoliko godina postaje veliko gradilište.

Projekt revitalizacije područja OLT-a, jedan od najvećih projekata koji se realiziraju na području Osječko-baranjske županije i grada Osijeka, do svoje vidljive faze izgradnje čeka još izvjesno vrijeme, najvjerojatnije još dvije godine do pretvaranja velikog područja u srcu Grada Osijeka u veliko gradilište.

Stoga su u fokusu ključne aktivnosti koje će to omogućiti vezano za izradu Urbanističkog plana uređenja koji će biti preduvjet za definiranje sadržaja u navedenom prostoru, što je u nadležnosti Grada Osijeka.

U sklopu projekta pod imenom “Pripremna dokumentacija strateškog projekta revitalizacije brownfield područja OLT Osijek” u vrijednosti 2.777.500 kuna, a sufinanciranog od strane EU, kao bitna podloga izrađena je konzervatorska dokumentacija.

Urbanistički plan
To je osnova za izradu urbanističko-konzervatorske podloge koja treba biti ugrađena u potrebnu prostorno-plansku dokumentaciju. Konzervatorska dokumentacija, pak, osim Kataloga svih građevina, obuhvaća i elaborate istražnih radova i snimke postojećeg stanja za zgrade – to su ljevaonica s tokarijom, pisarnica, upravna zgrada, alatnica i vodotoranj.

Kako na naš upit navode iz Osječko-baranjske županije, nakon što bude sačinjen Urbanistički plan uređenja, slijedi priprema projektne dokumentacije, te im je prema tamošnjem županu Ivanu Anušiću želja oživiti prostor koji se nalazi gotovo u centru grada, a godina propada.

“Neposredna blizina Sveučilišnog kampusa dobit će u prostoru OLT-a dodatnu podršku u znanstvenom djelu jer nam je plan napraviti Znanstveno-istraživački centar, zatim sportski inkubator gdje će stručnjaci raditi s djecom od najranije dobi kako bi ih usmjerili prema sportu koji im najviše odgovara, kako prema fizičkim predispozicijama, tako i prema osobnim afinitetima.

Također će biti i podrška obiteljima mladih sportaša jer smo se do sada više puta osvjedočili kako su vrhunski sportaši s kojima se uistinu možemo podičiti na području naše županije, proizvod vlastitog truda i rada i odricanja obitelji. Cilj nam je institucionalizirati taj vid podrške”, ističe župan.

Uz niz dvorana, prema Anušiću, predviđena je i gradnja olimpijskog bazena koji nedostaje Osijeku, dok će sportski inkubator biti prvi takve vrste na širem području, pa će nova namjena OLT-a, kaže, biti od velikog značaja za cijeli istok Hrvatske.

“Isto tako je poznato da Osijek ima dugu tradiciju kulturne scene, no posljednjih godina nedostaje prostora za razvoj alternativnih tipova umjetnosti. U planu su i muzeji, amfiteatar te niz drugih sadržaja koji će se u vremenu koje je pred nama generirati kao potrebni za poboljšanje gospodarskog, znanstvenog, društvenog i kulturnog razvoja grada i županije”, rekao je župan Anušić.

Temeljni preduvjet
Jedan od temeljnih preduvjeta za realizaciju navedenog predstavlja darovni ugovor zaključen prošlog tjedna između države i ove županije za vrlo vrijedne nekretnine koje su prethodno postale vlasništvo države kroz njihovu kupnju u stečaju osječke propale metalske tvrtke.

Radi se o području napuštenog i neiskorištenog industrijskog kompleksa, ukupno 59.046 m² površine, a planira se provoditi u više faza projektiranja i izgradnje.

Prva etapa realizacije projekta odnosi se na gospodarski sadržaj koji čine nekoliko sastavnica. Druga etapa realizacije projekta odnosi se na poticajnu stanogradnju za 1600 stanovnika, odnosno 380 stanova.

Komentirajte prvi

New Report

Close