Predstavnici Američke gospodarske komore sastali se s Kolindom Grabar-Kitarović

Autor: Poslovni.hr , 10. studeni 2017. u 12:06
Foto: Press

Česta zamjerka ulagača odnosi se na brzinu i kvalitetu pružanja usluga u javnom sektoru, pri čemu digitalizacija javne uprave može pomoći rješavanju problema.

Dana 7. studenog 2017. predstavnici Američke gospodarske komore (AmCham) sastali su se s predsjednicom Republike Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović kako bi razgovarali o mogućnostima za osnaživanje gospodarstva i poslovnog okruženja u Hrvatskoj. Izvršna direktorica i predstavnici Vijeća upravitelja AmCham-a istaknuli su digitalizaciju javne uprave, procese procjene učinaka propisa i doprinos poslovne zajednice kod izmjena zakona te unaprjeđenje pravosudnog sustava kao bitne za postizanje veće konkurentnosti Hrvatske.

Česta zamjerka ulagača odnosi se na brzinu i kvalitetu pružanja usluga u javnom sektoru, pri čemu digitalizacija javne uprave može pomoći rješavanju problema. Trenutačno AmCham u suradnji s Ministarstvom uprave organizira niz radionica s tijelima državne uprave na temu uvođenje kartičnog poslovanja na zajedničku infrastrukturu javne uprave, a čime bi se omogućio cijeli niz novih e-usluga za građane. „Digitalizacija javne uprave omogućila bi širu ponudu te kvalitetnije i transparentnije usluge od strane tijela javne uprave prema građanima i poduzetnicima. Takva transformacija dovela bi do pojednostavljenja poslovanja u Hrvatskoj što otvara mogućnosti za nove investicije i povećanje sigurnosti poslovanja“, izjavio je Boris Bauk, prvi dopredsjednik Vijeća upravitelja AmCham-a. Dosljednost i predvidivost donošenja zakonodavnih akata značajno utječu na stabilnost poslovnog okruženja.

Otvoren i uključiv pristup dionicima kod kreiranja zakonodavnih akata, pored stručnjaka koji su dio sustava javne uprave, nužan je za stvaranje efikasnijeg sustava. Nadalje, sporost pravosuđa, pa time i pravna nesigurnost jedna je od najčešćih primjedbi ulagača. „Rješavanje trgovačkih sporova“ kategorija je u kojoj Hrvatska na Doing Business izvještaju bilježi jedne od najlošijih rezultata. Uvođenje obveze rješavanja sporova male vrijednosti specijaliziranim sudskim odjelima uz sudjelovanje sudskih savjetnika doprinijelo bi rasterećenju pravnog sustava. Mogućnosti za daljnje rasterećene pravosuđa, posebice u trgovačkim sporovima, bilo bi moguće ostvariti kroz uvođenje mirenja te specijalizacijom i edukacijom sudionika u pravosudnom sustavu o specifičnostima pojedinih gospodarskih tema.

„Učinkovito pravosuđe kao kralježnica svakog učinkovitog gospodarskog sustava prepoznato je od strane članova AmCham-a kao jedan od najvažnijih čimbenika, a nedostatak istog kao prepreka kod poslovanja. Američka savezna država Delaware upravo radi učinkovitost rješavanja trgovačkih sporova sjedište je brojnih američkih, ali i međunarodnih poduzeća koje posluju u Americi“ izjavila je Andrea Doko Jelušić, izvršna direktorica AmCham-a. AmCham Hrvatska okuplja više od 220 američkih, hrvatskih i drugih međunarodnih tvrtki koje zapošljavaju više od 67.000 ljudi u Hrvatskoj. Kao najstarija strana komora u Hrvatskoj AmCham već 19 godina snažno doprinosi unaprjeđenju poslovanja kroz zagovaranje najboljih poslovnih praksi te niza preporuka za pozicioniranje Hrvatske kao privlačne destinacije za ulaganja.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Nastavlja se rasprodaja Hrvatske…

New Report

Close