Veledrogerija prekinula opskrbu za preko 80 posto bolnica: “Bili smo prisiljeni”

Autor: Poslovni.hr , 20. listopad 2020. u 14:15
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Ovo je profesionalna odluka, kaže, imaju preko 750 zaposlenih.

“Preko 80 posto bolnica danas nažalost ne može dobiti lijekove, prekinuli smo opskrbu za 33 bolnice u Hrvatskoj, bili smo prisiljeni”, rekao je predsjednik Uprave Oktal Pharme, jedne od 4 nacionalne veledrogerije, Ivan Klobučar za N1.

“Imamo 500 milijuna dospjelih dugovanja samo u bolnicama. Dodatni problem je da je u zadnja 2 mjeseca novih 700 milijuna duga ljekarni prema veledrogerijama. Došli smo do točke kada postaje neizdrživo”, rekao je.

Kaže kako niz sastanaka imaju već nekoliko godina, ali se ne miču s mrtve točke. “Novi dugovi s nama nemaju nikakve veze. Naš premijer je rekao da se dugovi moraju platiti. Ovo je za nas katastrofalna odluka, ali jedina moguća, mi živimo od prodaje lijekova”, dodao je Ivan Klobučar.

Ni veledrogerije neće moći dobivati lijekove

Došli su do točke, ističe, kada je njima upitno hoće li dobiti plaće. Ovo je profesionalna odluka, kaže, imaju preko 750 zaposlenih. Oktalfarma radi u 5 država i prije svega, objašnjava, moraju brinuti za radnike i opstanak firme.

Naveo je i kako je moguće da ljekarne ostanu bez lijekova.

“Ovdje treba upucati novac i riješiti dug, ovo nije pregovaračka taktika, ni sami nećemo moći dobivati lijekove. Trebamo rješavati svoje dugove, to je i premijer jučer izjavio”, poručio je predsjednik Uprave Oktal Pharme.

Dubrovačkoj bolnici obustavljena isporuka

Podsjetimo, ravnatelj dubrovačke bolnice danas je za N1 potvrdio kako im je obustavljena isporuka materijala.

“Ukupni dug Opće bolnice Dubrovnik prema veledrogerijama je 61 milijun i 900 tisuća kuna, a stariji od 365 dana je više od 12 milijuna kuna. Neposredno nakon jučerašnjeg sastanka usmeno smo kontaktiratni od predstavnika tri od četiri velike veledrogerije da trenutno prestaje isporuka materijala. To znači da ako potraje više dana, dovest će se u pitanje funkcioniranje”, rekao je Mario Bekić.

Dodaje da zalihe ovise o epidemiološkoj situaciji kao i kretanju određenih vrsta pacijenata:

“Za desetak dana bi lijekovi mogli doći u pitanje iako neke zalihe mogu trajati i mjesec dana.”

Komentari (1)
Pogledajte sve
Objava čeka odobrenje

New Report

Close