Predlažu strože provjere, registar i kodeks taksista, tablice…

Autor: Poslovni dnevnik , 24. kolovoz 2023. u 12:17
Udruženje cestovnog prometa HGK predložilo je pet mjera za daljnji razvoj taksi djelatnosti/I. Ivanović/PIXSELL

Predložili su reviziju Zakona o prijevozu u cestovnom prometu s ciljem uvođenja strožih sigurnosnih provjera za taksi vozače i podizanje standarda za dobivanje dobrog ugleda.

Udruženje cestovnog prometa HGK predložilo je pet mjera za daljnji razvoj taksi djelatnosti, to jest podizanje njegove kvalitete i sigurnosti, koje između ostalog uključuju uvođenje strožih sigurnosnih provjera za taksi vozače, kao i uspostavu javnog registra autotaksi prijevoznika.

Udruženje je tako reagiralo na nedavno izdanu preporuku Ministarstva vanjskih poslova Velike Britanije o potencijalnom riziku od seksualnih napada u taksi prijevozu u Hrvatskoj, priopćila je Hrvatska gospodarska komora (HGK).

Iako smatraju da se radi o nepotpunoj slici te djelatnosti u Hrvatskoj, koja posluje u skladu sa svim zakonima i pravilima struke, iz udruženja kažu da to ne znači da ne postoji prostor za poboljšanje. Predložili su reviziju Zakona o prijevozu u cestovnom prometu s ciljem uvođenja strožih sigurnosnih provjera za taksi vozače i podizanje standarda za dobivanje dobrog ugleda.

Istovremeno, pozvali su na dosljedno provođenje postojećeg zakona, te predlažu i uspostavu javnog registra autotaksi prijevoznika s detaljima o njihovim vozilima i službenim cijenama kako bi se osigurala transparentnost poslovanja.

Prijedlog je i uvođenje posebnih taksi registarskih tablica koje bi bile obavezne za vozila koja obavljaju taksi usluge, kao dio Zakona o sigurnosti prometa na cestama, kao i dodatno označavanja svih taksi vozila.

Iz udruženja su poručili i da će nastaviti poticati kontinuiranu edukaciju gostiju tijekom cijele godine o sigurnim praksama u taksi prijevozu kako bi se povećala svijest o njihovim pravima i obvezama. Sugeriraju i izradu prvog taksi kodeksa u RH, koji će postaviti etičke i profesionalne standarde za taksiste te pridonijeti poboljšanju ugleda struke. 

Komentirajte prvi

New Report

Close