Predlažu iznos minimalne hrvatske plaće od 4394 kuna bruto

Autor: Poslovni.hr/Hina , 15. listopad 2019. u 12:40
Foto: Getty Images

Kako bi se uredio sustav plaća u Hrvatskoj Demokrati su najavili slanje u proceduru niza zakona.

Saborski Klub zastupnika HSS-a i Demokrata pozvao je u utorak premijera Andreja Plenkovića i ministra rada Josipa Aladrovića da odmah javno obznane iznos minimalne plaće za sljedeću godinu koju prima oko 50 tisuća radnika u Hrvatskoj, predloživši da taj iznos bude 4394,9 kuna bruto.

Prema Zakonu o minimalnoj plaći propisano je da se odluka o visini minimalne plaće za sljedeću godinu mora donijeti najkasnije do 31. listopada, a dosad nema niti jedne naznake o tome, upozorio je predsjednik Demokrata Mirando Mrsić na konferenciji za novinare u Saboru.

Demokrati smatraju da bi iznos minimalne plaće za sljedeću godinu trebao biti 4394,4 kuna bruto što je oko 60 posto medijalne plaće koja je u lipnju ove godine iznosila 7.324 kuna, odnosno da iznosi 3515 kuna neto, što je 17 posto više od sadašnje minimalne plaće.

"O tome ovisi život 50 tisuća radnika i njihovih obitelj, no nažalost to nije prioritet Plenkovića i njegove Vlade, očito je zaboravio na tih 50 tisuća radnika", ustvrdio je Mrsić.

Tvrdi da prostora za podizanje minimalne plaće ima, navodeći kako je Hrvatska po minimalnoj plaći, ali i jazu između produktivnosti i porasta plaća na začelju EU-a.

"To je još uvijek niže od iznosa koji bi bio dovoljan za normalan život, ali ne želim populistički pričati o tome da će se minimalna plaća dizati u nebesa i biti 1000 eura", rekao je Mrsić, aludirajući na izjavu predsjednice Republike Hrvatske o prosječnoj plaći od 7500 kuna.

Kako bi se uredio sustav plaća u Hrvatskoj Demokrati su najavili slanje u proceduru niza zakona, a prvi od njih je prijedlog zakona o minimalnoj plaći kojim traže da sustav minimalne plaće bude jasan, predvidljiv i uspostavljen na način da se radnicima jasno kaže kolika će biti vrijednost minimalne plaće.

Koordinatorica za rad i socijalnu politiku u Savjetu Demokrata Marina Kasunić Peris naglasila je da je pitanje minimalne plaće jedno od prioriteta na razini EU-a, te da im je cilj potaknuti raspravu o iznosu minimalne plaće ali i ukazati na nelogičnosti postojećeg sustava.

Mrsić je komentirao i zahtjev oporbe za opozivom ministra zdravstva Milana Kujundžića, prognozirajući da će "opet proraditi trgovačka koalicija" i ministar ostati do kraja mandata.

Komentirajte prvi

New Report

Close