Poznato domaće sveučilište našlo se među 500 najboljih na svijetu

Autor: Poslovni.hr , 25. kolovoz 2023. u 12:57
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Zanimljivo je da se uzlet dogodio u najtežem periodu – usred pandemije i potresa.

Zagrebačko sveučilište prepoznato je na globalnoj obrazovnoj sceni. Na Šangajskom popisu najboljih sveučilišta svijeta uvršteni smo u prvih 500, javlja HRT.

Sveučilišta se vrednuju i prema područjima, a Zagrebačko sveučilište posebno je priznanje dobilo u području pomorskog inženjerstva gdje zauzima 44. mjesto.

Da razmjeri uspjeha postanu jasniji, u svijetu je više od 30 tisuća sveučilišta, njih samo oko dvije i pol tisuće zadovoljava kriterije za Šangajsku ljestvicu poretka, na kojoj se svake godine rangira najboljih tisuću.

Godinama nismo uspijevali ući u najboljih 500 na Šangajskoj listi. Zanimljivo je da se uzlet dogodio u najtežem periodu – usred pandemije i potresa.

“Postoje različite ljestvice koje su namještene za određene tipove sveučilišta. Šangajska je namještena da izabere ciljna sveučilišta za platežno najmoćniju skupinu svjetske djece i naravno da dominiraju mahom privatna sveučilišta. Ima vrlo bizarnih kriterija, recimo koliko imate Nobelovaca. Postoje razne liste, neke su nacionalne obojane, neke više ekonomski”, rekao je profesor doktor Sven Seiwerth, prodekan Medicinskog fakulteta u Zagrebu.

“Bez obzira što smo mali i nismo tako super financirani, “trčimo” u prvoj ligi”, dodao je.

“Dominaciju ima naš fakultet u području pomorskog inženjerstva, pogotovo Zavod za brodogradnju i pomorsko inženjerstvo koji ima 26 djelatnika istraživača. To je tradicija. Mi smo i prošle godine imali 43. mjesto u tom području, a najbolji rezultat bio je čini mi se 2018. kad smo bili na 37. mjestu.  Naš Zavod stoji uvijek jako dobro jer su produktivni i jako dobro rade”, rekao je profesor doktor Zdenko Tonković, dekan zagrebačkog Fakulteta strojarstva i brodogradnje.

“Teško je razbiti kod nas tu jednu percepciju i negativni imidž brodogradnje i brodogradilišta, tu imamo problem. Nemamo problem gdje imamo znanstvena istraživanja. Naši ljudi su traženi, nema nezaposlenih kad završe taj studij”, dodao je.

Komentirajte prvi

New Report

Close