Požgaj grupa praksu Hrvatskih šuma prijavit će AZTN-u

Autor: Marija Brnić , 30. svibanj 2021. u 22:01
Požgaju je sporna uloga Povjerenstva /MARKO JURINEC/PIXSELL

Požgaj tvrdi da se ruši tržišna utakmica jer u Povjerenstvu koje odlučuje o slučaju njegovih tvrtki ‘sjede’ njegovi tržišni rivali.

Bez obzira na to što je spor drvne industrije Požgaj s Hrvatskim šumama oko ovogodišnje kvote za trupce imao političku dimenziju uoči lokalnih izbora, ostao je neriješen, ali vodstvo tvrtke ne odustaje, odlučilo se na borbu do kraja.

Ovog putu prstom pokazuju na, kako tvrde, problem sustava odlučivanja o raspodjeli sirovine, kojim su za ovu godinu, tvrdi Nikola Požgaj, Hrvatske šume nepridržavanjem kriterija nepravilno raspodijelile sirovinu vrijednu 200 milijuna kuna, a zbog organizacije odlučivanja o dodjeli kvote tijekom ovog tjedna predat će i prijavu Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN).

Požgaj kaže kako spornom vidi ulogu Povjerenstva na koju je vodstvo Hrvatskih šuma na čelu s Krunoslavom Jakupčićem prebacilo odluku o dodjeli kvote za drvnu sirovinu.

U slučaju Požgajevih tvrtki (Massive Lumber i Massive Panels) Hrvatske šume su opravdanje za kašnjenje odgovora na njegove prigovore zbog odbijenice na natječaju za ovogodišnju kvotu trupaca još iz prosinca prošle godine, temeljile na čekanju odluke Povjerenstva.

Požgaj će, kaže, zaštitu AZTN-a tražiti stoga što u Povjerenstvu sudjeluju predstavnici tvrtki iz Udruženja drvoprerađivačke industrije pri HGK-u, koje su njegovi tržišni konkurenti, te, pozivajući se na službena obrazloženja državne tvrtke, zaključuje da odluku o dodjeli koncesije ne donose Hrvatske šume, nego odlučuje Povjerenstvo.

“To je eklatantan primjer kršenja tržišne utakmice, jer je de facto oformljena jedna interesna skupina koja određuje tko od proizvođača/kupaca može dobiti sirovinu i uspjeti, a tko će kaskati za konkurencijom i propasti, dok Hrvatske šume provode njihove preporuke”, kaže Požgaj, koji je u proteklim mjesecima provodio vlastitu istragu odnosa državne i privatnih tvrtki koje sudjeluju u raspodjeli trupaca, analizirao je odobrene kvote i kršenja pravila o kriterijima u odnosu na one koji su utvrđeni Pismom razumijevanja, kojeg su 2017. zaključili Udruženje drvno-prerađivačke industrije HGK i Hrvatske šume.

Požgaj

Požgaju je sporna uloga Povjerenstva /MARKO JURINEC/PIXSELL

Požgaj sada tvrdi da je odlukama o raspodjeli kvota za ovu godinu, koje je analizirao iz javno dostupnih podataka, “omogućena protupravna materijalna korist određenim kupcima na štetu drugih”, a riječ je o šteti koja iznosi više od 200 milijuna kuna.

Detaljan pregled kupaca drvne sirovine kojima je odobrena kvota Požgaj je prije 20-ak dana uputio Ministarstvu poljoprivrede, kao resornom ministarstvu koje čini i skupštinu Hrvatskih šuma.

Od ministrice Marije Vučković, kaže, očekuje da se provede revizija pojedinačnih ugovora između Hrvatskih šuma i tvrtki s predanog popisa, kao i reviziju cjelokupnog javnog natječaja kojeg provodi državna tvrtka po izmijenjenim kriterijima, kojima se, tvrdi Požgaj, krše i osnovni ciljevi Strategije razvoja prerade drva i proizvodnje namještaja, a to je da drvni resurs bude usmjeren ka proizvodnji veće dodane vrijednosti. To sada, tvrdi, nije slučaj, a njegov popis predan Ministarstvu to dokazuje.

Ministarstvo poljoprivrede je, nakon što je Požgajev slučaj medijski eskalirao, pokrenulo reviziju postupka i ispravnosti odluka Hrvatskih šuma o neodobravanju kvote trupaca tvrtkama Massive Lumber i Massive Panels.

No, o rezultatima, koje je ministrica Vučković najavila prije više od mjesec dana, Požgaj nema saznanja. Stoga je uputio Ministarstvu i zamolbu da mu dostave, kao stranci u postupku, izvješće provedene revizije, kako bi imao informacije za daljnje postupanje.

Apelira i da mu pomognu pribavljanjem informacije o statusu njegovih tvrtki u ovom postupku, jer još nema nikakvih saznanja o tome kakve su odluke Povjerenstva i Hrvatskih šuma, niti da su pozitivne, niti negativne. Rok za zaključenje ugovora o ovogodišnjoj kvoti Hrvatske šume više su puta pomicale, a zadnji istječe upravo danas, 31. svibnja.

Otkazi, predstečaj…

Činjenica da do tog roka još nije zaprimljena ključna informacija za daljnje poslovne odnose upućuje na nastavak pravne bitke koju Požgaj vodi, ali će rezultirati i dovršetkom procesa restrukturiranja koje se provodi, a predviđa zatvaranje dva proizvodna pogona i 288 radnih mjesta.

Jedan pogon već je prestao s radom i 182 radnika upućena na burzu, a do 30. lipnja preostaje dovršetak postupka. Pokrenut je i postupak dogovora s vjerovnicima o reprogramu obveza, a kako potvrđuje Požgaj u tijeku je i proces predstečajne nagodbe u Massive Panels, pokrenut prije desetak dana zbog pogoršane likvidnosti tvrtke.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković /BORIS ŠČITAR/VL/PIXSELL

Tim postupkom, pojašnjava Požgaj, otvoren je i put za ponovno uspostavljanje odnosa s Hrvatskim šumama, jer je pokrenuto reguliranje otplate postojećih obveza prema vjerovnicima i tvrtka više nema blokiran račun i zakonski nema dospjele dugove ni prema Hrvatskim šumama.

Zbog toga je prije dva tjedna Požgaj za Massive Panels uputio i zahtjev Hrvatskim šumama za sklapanje ugovora za drvnu sirovinu za ovu godinu, a dodaje i da će, kako je već ranije nudio, trupce plaćati predračunski.

Odgovor, kao u i prethodnim slučajevima, još nije stigao. A bez komentara su Hrvatske šume bile i na naš upit o razvoju slučaja Požgaj i tome na koji način će nakon svega rješavati odnose s Požgaj grupacijom. Iz Hrvatskih šuma već su ranije na Požgajeve tvrdnje odgovarali kako su se u ovom postupku držali uvjeta iz strateških dokumenata o raspodjeli sirovine.

Sporni su im dugovi

Pritom su problematičnim za status Požgajevih tvrtki isticali njihove nepodmirene obveze za isporučene trupce, gotovo 15 milijuna kuna. Požgaj im je javno uzvratio da su te obveze nastupile tek nakon njihove iznenađujuće odluke, kao posljedica prekida dugogodišnje suradnje.

182

radnika Požgaj grupe već je ostalo bez posla

Otkrio je i da je formalno objašnjenje Hrvatskih šuma za neodobravanja isporuke trupaca za ovu godinu bilo neispunjavanje tehnoloških uvjeta za prikazani razred završenosti proizvoda u njegovim pogonima, što smatra apsurdnim jer se ni u kriterijima javnog natječaja, a ni u njegovim pogonima nije ništa promijenilo u odnosu na prethodne godine u kojima su imali zaključene ugovore o kupoprodaji trupaca.

Hrvatske šume poručile su mu i da se, ako smatra lošim model raspodjele sirovine, obrati Udruženju drvno-prerađivačke industrije, čijim prihvaćanjem bi se moglo ići u dogovor o izmjenama postojećeg Pisma razumijevanja.

Požgaj, međutim, uzvraća da za njega nije sporan model, nego njegova primjena. Upravo zbog toga je, kaže, ustrajan i ne želi odustati od svoje, sad već egzistencijalne bitke s Hrvatskim šumama.

Komentirajte prvi

New Report

Close