Povodom Dana žena održani paneli inspirirani iskustvima žena na pozicijama

Autor: Marta Duić , 10. ožujak 2021. u 15:26
Foto: Abeceda komunikacije

U tjednu posvećenom ženama razne uspješne biznis žene otkrile su kako su lockdown i pandemija utjecali na njihova poslovanja

Aktualna kriza uzrokovana Covid-19 pandemijom i njezin utjecaj na svakodnevicu i networking zaposlenih žena bile su tema webinara „O aktualnim temama na kavici s uspješnim poslovnim ženama“ u organizaciji tvrtke Oracle Hrvatska. U duhu Dana žena na virtualnoj kavi okupilo se osam žena na vodećim pozicijama iz različitih industrija u Hrvatskoj.

Webinar je otvorila Ivona Blauhorn, Sales Executive iz Oracle-a, predstavivši panelistice kao potpuno različite žene kojima je zajednički rad na vodećim pozicijama i bogato iskustvo u različitim industrijama. Marica Dusper, članica Uprave Zagrebačkog Holdinga, istaknula je kako im je pandemija pomogla da primijete snagu unutar tima, a da pandemija nije ostavila samo negativne posljedice, složila se i Barbara Kvakan, Oracle HR direktorica koju je lockdown zatekao usred najzanimljivijeg perioda u karijeri, dok je bila odgovorna za reorganizaciju jednog velikog internacionalnog tima unutar organizacije.

Izvršna direktorica ljudskih potencijala i kulture iz Atlantic Grupe, Mojca Domiter  ističe kako je Atlantic Grupa pandemiju svojim radnicima olakšala provodeći osnovnu vrijednost svoje tvrtke – brigu za zaposlenike. Tako su zaposlenicima osigurali ne samo zaštitnu opremu, već i, primjerice, kreme za ruke i vitamine, a uveli su i posebne programe za ranjive skupine svojih zaposlenika. Dodatan izazov bila im je promjena postojećih praksi „preko noći“ te usklađivanje s lokalnim regulativama s obzirom na to da imaju predstavništva u osam zemalja.

Pomoć je svojim radnicima osigurala i Erste banka koja je nudila psihološku potporu te poseban način rada od kuće. Naime, Maja Crnjak, direktorica sektora ljudskih potencijala iz Erste Banke, objasnila je njihov model rada po bojama: crveni tim čine ranjive skupine koje cijelo vrijeme rade od doma, plavi tim periodično dolazi u ured, a žuti i zeleni tim u uredima se mijenjaju na dvotjednoj bazi. Ponosna je na brzinu i odlučnost u donošenju odluka kao i na činjenicu da su u vrijeme nesigurnosti svojim zaposlenicima pružili tračak sigurnosti te početni nered vrlo brzo pretvorili u uhodanu rutinu.Mihaela Smadilo, HR menadžerica i konzultantica, usred pandemije promijenila je posao, a sličnu priču ima i Melita Mauer, potpredsjednica u IBM-u koja je  krajem 2020. godine osnovala je fitness studio Točkica na i.

Ana Đidara, direktorica sektora ljudskih potencijala u HPB-u ističe kako iako im je kompanija pružila infrastrukturu,  zaposlenici su sami u sebi spoznali kompetenciju za svladavanje novih vještina. Vladimira Senčar Perkov, direktorica sektora ljudskih potencijala u INA-i, složila se i navela kako su se njihovi djelatnici u pandemiji dobro prilagodili online načinu rada. Zasluge pripisuje i činjenici da su 2016. godine uveli online sustave i fleksibilnije načine rada te je istaknula kako je važno da korporacija osigura tehničku infrastrukturu i opremu, ali i pruži potporu zaposlenicima kojima zbog rada od kuće nedostaje društveni aspekt.

U završnom dijelu webinara pričalo se o networkingu, kao esencijalnom dijelu svakog posla, koji doprinosi dugoročnoj izgradnji poslovnih odnosa, a nije rijedak slučaj da je doveo i do pravih prijateljstava.

Slične teme donio je i treći globalni panel „Women’s Leadership in Times of Crises“ kojeg je pokrenula međunarodna organizacija Athena40, platforma koja promovira rad i napredak inovativnih žena diljem svijeta, u suradnji s Montessori Grupom i KPMG Hrvatska.

Ove godine globalnom panelu pridružio se i Zagreb, gdje su u prostoru KPMG Hrvatska, hrvatske liderice imale priliku predstaviti svoje ideje i stajališta na temu ženskog vodstva i odgovorile na pitanje kako ga učiniti kvalitetnijim i inovativnijim, osobito u profesijama u kojima inače dominiraju muškarci.

Prije nego su se uključile u sinkronizirani internetski globalni razgovor s ostalim sudionicima iz Londona, Beiruta, Ammana, Irvina u Kaliforniji, Oregona, Lagosa, Nairobija i Karachija, zagrebačke panelistice – Ivana Gažić, predsjednica Uprave Zagrebačke burze, Marijana Šarolić Robić, predsjednica Professional Women’s Networka Zagreb, Stephanie E. Trpkov, izvršna direktorica tvrtke Intech Ventures d.o.o, Katarina Kecko, partner KPMG-a i Victoria Zinchuk, direktorica Europske banke za obnovu i razvoj za Hrvatsku – raspravljale su o izazovima, kako lokalnim tako i globalnim, koje je donijela pandemija, ali i o učinkovitosti ženskog liderstva u kriznim vremenima općenito.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close