Potraga za radnicima u turizmu kreće iz Osijeka

Autor: Marija Crnjak , 06. siječanj 2019. u 22:00
Potencijalnim zaposlenicima turističke kompanije predstavljaju se direktno/Hrvoje Jelavić/PIXSELL

U trećoj sezoni projekta očekuje se ukupno više od 10.000 posjetitelja.

Dani poslova u turizmu održat će se u Osijeku 18. siječnja, u Zagrebu 25. siječnja te Splitu 1. veljače.

Radi se o projektu nastalom u organizaciji Ministarstva rada i mirovinskoga sustava, Ministarstva turizma, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Hrvatske turističke zajednice, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske obrtničke komore, Hrvatske udruge poslodavaca i Udruge poslodavaca u hotelijerstvu, s ciljem osiguranja bolje vidljivosti zanimanja u turizmu te mogućnosti zapošljavanja koje pruža turistički sektor.  Sudjelovanje poslodavaca omogućuje im dodatnu promociju slobodnih radnih mjesta i susret s osobama koje su u potrazi za poslom.

Pritom poslodavci, odnosno izlagači, ne snose troškove najma izlagačkog mjesta, te im je sudjelovanje omogućeno bez dodatnih troškova. Na trećim Danima poslova u turizmu očekuje se ukupno više od 10.000 posjetitelja, nezaposlenih osoba, učenika završnih razreda srednjih ugostiteljskih škola te ostalih zainteresiranih za rad na sezonskim poslovima.  Upravo su Dani poslova u turizmu prava prilika promocije poslova u turizmu te motiviranja svih onih koji su potrazi za poslom, bilo da su do sada radili u turizmu ili ne, kao i mladih koji tek ulaze na tržište rada, ističu organizatori ovog projekta.

 

20 tisuća

radnika u turizmu, i to sve veće kvalitete usporedno s rastom broja zvjezdica, trebat će Hrvatska ove godine

Aktivnosti jednodnevnih Dana poslova u turizmu 2019. godine uključivat će predstavljanje poslodavaca na štandovima, prikaz primjera dobre prakse, iskustva od strane poslodavaca i sezonskih radnika zaposlenih putem Mjera aktivne politike zapošljavanja, promociju centara kompetentnosti, prezentacije turističkih zanimanja i predstavljanje velikih hotelskih kuća. Hrvatska će ove godine trebati i više od 20 tisuća radnika u turizmu, i to sve veće kvalitete usporedno s rastom broja zvjezdica.

Uz već poznate omiljene destinacije za iseljavanje kao što su Irska i Njemačka, radnicima su granice od početka godine otvorili i Austrijanci, i očekuje se da će to naići na velik interes hrvatskih sezonaca u potrazi za boljom plaćom, a često i uvjetima rada. Dijelom će se potrebe pokriti uvozom radne snage, i to skoro duplo većeg broja radnika nego lani kad je za turizam uvezeno 8900 radnika iz inozemstva.

Naime, Vladinom odlukom iz prosinca utvrđeno je povećanje godišnje kvote dozvola za zapošljavanje stranaca u 2019. godini, čime se predviđa nešto više od 15.000 dozvola za turizam i ugostiteljstvo. Uz regrutiranje postojeće domaće radne snage sajmovima kao što su Da ni poslova u turizmu, u dugoročnom razdobljupuno se očekuje i od centar za kompetenciju koji će zaživjeti u Puli, Opatiji, Dubrovniku, Splitu, Zaboku i Osijeku. U njih će se uložiti 500 milijuna kuna, a služit će za dodatnu edukaciju učenika, ali i svih onih koji se žele prekvalificirati te profesora i mentora. Surađivat će sa stranim institucijama i profesionalcima i bit će opremljeni najmodernijom otpremom u ugostiteljstvu.

Komentirajte prvi

New Report

Close