Potraga za hakerima koji su s računa tri hrvatske tvrtke skinuli milijun kuna

Autor: Poslovni.hr , 21. svibanj 2019. u 13:12
Foto: Getty Images

Za to kazneno djelo na koncu su pravomoćno osuđeni samo pomagači – Ivan Figurić iz Nove Gradiške te Nedjeljko Tešanović i Radmila Bulić iz BiH.

Općinski sud u Koprivnici zatražio je od pravosudnih tijela u BiH međunarodnu pravnu pomoć u progonu hakera koji su uz pomoć malicioznih programa upali na račune tri tvrtke i skinuli više od milijun kuna.

Kako piše Večernji list, koprivnička Ligo grupa ostala je bez 375.000, tamošnja pivovara Carlsberg bez 552.000, a tvrtka Ravna iz Ravne Gore bez 136.000 kuna. Za to kazneno djelo počinjeno prije šest godina na koncu su pravomoćno osuđeni samo pomagači – Ivan Figurić iz Nove Gradiške te Nedjeljko Tešanović i Rsuđenjeadmila Bulić iz BiH. Priznali su krivnju pa je Figurić, koji je bio vozač i vođa dijela skupine, dobio 19 mjeseci zatvora, Tešanović sedam mjeseci, a Radmila Bulić godinu dana rada za opće dobro.

Potonji je dvojac samo podizao novac s računa i nije bio upućen u cijelu akciju. Trojac je pao nakon upada na račun Ligo grupe kad su išli u banku podići novac. No, krupne ribe – hakeri i organizatori kriminalnog djela – i dalje su na slobodi te nedostupni pravosuđu. Zato je kazneni progon protiv optuženoga Dražana Cvišića, koji živi u Banjoj Luci i nedostupan je hrvatskom pravosuđu, ustupljen tijelima BiH. Cvišića se najprije teretilo za hakerski upad, odnosno računalu prijevaru, ali tužiteljstvo BiH odbacilo je optužbu za to kazneno djelo smatrajući kako nema dovoljno dokaza. Zato ga se po novome tereti samo za pranje novca.

Komentirajte prvi

New Report

Close