Potpredsjednik EK Jyrki Katainen posjetio zagrebački Genos, “najbolje mjesto za rad” u svijetu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 23. veljača 2015. u 16:14
Foto: Boris Ščitar/večernji list/PIXSELL

Potpredsjednik Europske komisije Jyrki Katainen posjetio je danas u Zagrebu tvrtku Genos, prvi privatni DNK labaratorij u široj regiji, koja se uz pomoć sredstava Europske unije razvila u jednu od vodećih znanstvenih institucija u Hrvatskoj.

Potpredsjednik Europske komisije Jyrki Katainen posjetio je danas u Zagrebu tvrtku Genos, prvi privatni DNK labaratorij u široj regiji, koja se uz pomoć sredstava Europske unije razvila u jednu od vodećih znanstvenih institucija u Hrvatskoj.

U pratnji zamjenika ministra znanosti, obrazovanja i sporta Roka Andričevića, Katainen je izrazio zadovoljstvo rezultatima razvoja Genosa te istaknuo kako je potrebno više pozitivnih primjera u kojima će se srednje i malo poduzetništvo razvijati na temelju susreta znanosti i biznisa, ne samo na području molekularne biologije nego i na drugim područjima.

"Veselim se posjetu tvrtki Genos koja je bila vrlo uspješna u povlačenju sredstava iz europskih fondova u polju istraživanja i to u iznosu od 4,5 milijuna eura. To je omogućilo Genosu da uspostavi odličnu suradnju s vodećim istraživačkim institucijama u Europskoj uniji, Sjedinjenim Državama, Aziji i Australiji. Plan ulaganja će pridonijeti poboljšavanju javnih i privatnih investicija u Hrvatskoj", kazao je Katainen.

Predsjednik Uprave Genosa Gordan Lauc izjavio je da male tvrtke imaju jako veliki potencijal, ali im nedostaje sredstava za razvoj i istraživanje, gdje su programi Europske Unije iznimno važni.

"Temeljna svrha istraživanja je omogućiti napredak društva i bolji život svih nas, a kad se istraživanja provode u gospodarstvu, put do primjene puno je kraći nego kada se istraživanja provode u akademskim institucijama", kazao je Lauc.

Ugledni znanstveni časopis "The Scientist" proglasio je Genos "Najboljim mjestom za rad" u svijetu, odnosno, mjestom gdje znanstvenici vole raditi i gdje se osjećaju cijenjenima, u konkukrenciji 240 biomedicinskih i biotehnoloških tvrtki širom svijeta.

Kroz sudjelovanje u šest velikih FP7 istraživačkih projekata Europske komisije Genos je umrežen s tridesetak vodećih znanstvenih institucija u Europi i svijetu, što mu je pribavilo iznimna znanstvena otkrića, publicirana u 50 znanstvenih radova u vodećim znanstvenim časopisima, kao i četiri patenta.

Komentirajte prvi

New Report

Close