‘Postupak utvrđivanja libora još nije besprijekoran’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 21. veljača 2013. u 12:39
Guliver/Thinkstock

Libor se utvrđuje u Londonu a trebao bi odražavati prosječnu kamatu koju banke naplaćuju jedna drugoj za pozajmice.

Postupak utvrđivanja važne kamate libor u Velikoj Britaniji još nije besprijekoran i još podliježe malverzacijama, upozorio je američki regulator u razgovoru za BBC. "Još nas čeka puno posla“, zaključio je u razgovoru za BBC predsjednik američke Komisije za trgovanje terminskim ugovorima za isporuku roba (CFTC) Gary Gensler.

Natuknuo je da je u mnogim slučajevima libor "u potpunosti izmišljen". Zbog namještanja londonske međubankovne ponudbene kamatne stope (libor) niz banaka kažnjen je globama koje su dosegnule i stotine milijuna funti.

Čelnik američkog regulatora doputovao je u London kako bi se sastao s dužnosnicima britanskog regulatora financijskih usluga Financial Services Authority (FSA). Libor se utvrđuje u Londonu a trebao bi odražavati prosječnu kamatu koju banke naplaćuju jedna drugoj za pozajmice. Koristi se kao referentna vrijednost za najraznovrsnije novčane transakcije širom svijeta, od automobilskih i hipotekarnih kredita do složenih financijskih transakcija.

Banke su obvezne svakodnevno dostavljati procjene o vlastitim troškovima posuđivanja od drugih kreditnih institucija. Govoreći o skandalu s namještanjem libora, Gensler je ustvrdio da je namještanje bilo "sveprisutno" i dodao da vlasti ne mogu jamčiti da je ta kamata otporna na malverzacije. Odbio je ipak kritizirati britanske kolege a nije naznačio ni da bi sam postupak utvrđivanja te kamate trebao biti prebačen u SAD.

Nazvao je FSA "sjajnim partnerom" u kontekstu učestalih kritika britanskih parlamentarnih zastupnika na račun domaćeg regulatora. Skandal oko namještanja libora izbio je u lipnju prošle godine, kada su britanske i američke vlasti novčano kaznile britansku banku Barclays globom od 290 milijuna funti zbog namještanja te kamate. U međuvremenu su novčane kazne odrezane i Royal Bank of Scotland i švicarskom UBS-u, i to u iznosu od 390 milijuna i 940 milijuna funti.

Komentirajte prvi

New Report

Close